fbpx Милица Зикатанова, изба "Вила Мелник" - Никога не съм съжалявала, че се върнах в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Милица Зикатанова е маркетинг директор на изба Вила Мелник и второ поколение винопроизводител, която беше панелист в Дамски Форум Скорост 23, който организирахме и сподели повече за любовта си към виното, защо избира да остане в България, след като завършва престижни университети в САЩ и Европа и работи в световноизвестен бранд.

текст: Елица Стойчева

СКОРОСТТА

Обичам да контролирам нещата и със сигурност предпочитам ръчните скорости. Но напоследък съм си поставила за цел да се успокоя, да се уча да забавям скоростта, да съм по-фокусирана върху пътуването, а не толкова върху крайната цел. 

ВИНОТО И ЖЕНИТЕ 

В световен мащаб във винената индустрия преобладават мъжете, но за мое огромно щастие в България не е така. При нас всъщност сме разделени 50/50. В това съотношение аз не се чувствам като изключение от факта, че съм жена във винената индустрия. Има много прекрасни и успешни дами в нашия сектор и като производители, и като енолози, и като търговци, и като сомелиери - дамите се представят отлично във винения сектор.

БЪЛГАРСКОТО ВИНО

България е производител на много хубави вина с традиции от хилядолетия. Нашите земи имат уникален тероар, подходящ за създаването на прекрасно вино. Най-ценното е, че притежаваме уникални местни сортове, а на световната винена карта, най-важно е да можеш да се отличиш с нещо. Тази година, например, бяхме част от три големи изложения в Европа и всеки път посетителите там бяха прекрасно изненадани от качеството на вината, които произвеждаме в България. Затова вярвам, че с навлизането и развитието на винения туризъм, ние можем да привлечем повече чужденци, които да видят и усетят, че България е прекрасно място. 

ВЪЗПРИЯТИЯТА НА ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ

Когато говорим за дегустацията и възприятията на небцето, ситуацията е относителна. Ако трябва да се доверим на изследванията, доказано е, че жените имат повече развити рецептори за вкус. Истината е, че за да си добър дегустатор, трябва да имаш добре развита и ароматна памет и вродено любопитство. Налице ли са тези качества, независимо от пола, можеш да се превърнеш в добър специалист.

ВИНЕНИ МАРШРУТИ

Картата на винените маршрути в Мелник беше плод на моя ентусиазъм отпреди 5-6 години, когато се върнах в България и реших да се присъединя към семейния ни бизнес. Това беше повод за много общи проекти в региона ни. Картата е многократно подновявана, преиздавана дори и в дигитален вариант. И това, което е изключително радостно е, че през последните три години нашата винарна е в една световна класация, озаглавена ТОП 100 винени дестинации, която е еквивалент на звезда Мишлен за нашия бизнес. За нея не можеш да кандидатстваш, трябва да бъдеш избран. А още по-хубаво е, че тази година вече не сме сами, а има още цели две български винарни, които са част от класацията.

Сигурна съм, че сред причините да бъдем все по-забелязвани е и феноменалният сериал за нашия край “Вина”, създаден от Виктор Божинов и БНТ. Този сериал показва какво е светът на виното и ни припомни колко е прекрасен Мелнишкият регион.

МАРШРУТИТЕ НА ЖИВОТА

Винаги съм била много целенасочена и винаги съм мечтала да се присъединя един ден към семейния бизнес. Още от гимназията аз наблюдавах как моите родители строят винарната и винаги съм мечтала да бъда част от нея. Естествено като млад човек исках да пътувам, да поживея свободно. Затова заминах за Щатите, за да уча бизнес. След което целенасочено кандидатсвах за работа в голяма компания там, точно с идеята да мога един ден да приложа всичко научено в семейния бизнес. В един момент бях изправена пред избор дали да градя кариера в голямата изградена вече компания или да се присъединя към бизнеса на моите родители. Второто ми се струваше по-предизвикателно, защото беше по-отговорно. Преди да взема това важно решение, аз се допитах до моя ментор. Той ми припомни, че никой никога не знае дали е готов и трябва да послушам вътрешното си чувство. Това беше моментът, в който аз реших да скоча и да се върна. Никога не съм съжалявала за този избор.

РЕЦЕПТА ЗА УСПЕХ

Жената трябва да има нещо, в което да вярва, нещо, за което да се бори. В моя случай това е семейството, което ми даде добра основа, но и свобода на действие, едни крила, с които аз винаги мога да полетя, щастлива и удовлетворена от това, което правя.