fbpx 1215 проекта от "Нова Европа" се състезават за наградите Golden Drum | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

1215 проекта от "Нова Европа" се състезават за наградите Golden Drum

1215 проекта от "Нова Европа" се състезават за наградите Golden Drum

Тази година международният рекламен фестивал Golden Drum регистрира 1047 кандидатури от 26 държави от т. нар. „Нова Европа“ - Северна, Източна, Централна и Южна Европа, Русия и Близкия изток. Допълнително за конкурса „Off Drum: Награда за плакат Любляна“ са подадени още 168 заявки от млади творци, което несъмнено говори за тенденция събитието да става все по-привлекателно за младите специалисти. 23-тото издание на престижния конкурс, обединяващ експерти от областта на маркетинга, рекламата и дизайна ще се проведе от 18-ти до 21-ви октомври в Любляна, Словения под надслов „Вдъхновени да вдъхновяваме“.

“Изключително развълнувани сме да видим толкова значителен ръст на независими агенции и млади творци и тази година, а покачването на кандидатурите от Адриатическия регион е ясен показател за значителния креативен потенциал на рекламните специалисти в района.“ сподели г-жа Лучка Пелхан, директор на Фестивала Golden Drum.

Освен двойното повишаване на заявки за конкурса „Off Drum“, организаторите отчитат и 46% ръст в броя на проектите, участващи в надпреварата за наградата Golden Drum Адриатика.

Подадените кандидатури от независими рекламни агенции също са се покачили забележително и тази година участниците са заявили с 46 повече проекта – 442 общо. Ръст има и в броя на отделните участници - 247, от които 27 са рекламни групи (сравнение с 25 през 2015 г.).

Въпреки предизвикателните времена за страната, и тази година Турция е подала най-много проекти за участие – 158 бр. Веднага след нея се нарежда Русия с 147 кандидатури, която също отчита повишен интерес към конкурса. Най-голямо увеличение на проектите има при Хърватия и Грузия, а към надпреварата тази година се присъединиха и две нови държави - Босна и Херцеговина и Косово.

В секцията “Best Piece” най-много заявки има в категориите „Public Relations“ (73), „Activation Programme“ (64) и „Branded content“ (60). В секцията „Best Practice“ водеща е групата „Press“ (147), следвана от „Film“ (146) и „Out of Home“ (132). Тази година беше създадена и нова група „Capture of Local Spirit“, за която има постъпили 42 креативни проекта, улавящи духа на локално ниво.

Тазгодишните кандидатури ще бъдат оценявани от жури разделено на 2 групи, включващи 22-ма международно признати експерти от креативната индустрия. Греъм Ланг, главен творчески директор, Y&R Advertising, Южна Африка и Африка, е председател на журитo оценяващо кандидатурите в секция “Best Piece”, а Едуардо Маркес, изпълнителен творчески директор на 180LA, Калифорния, оглавява комисията в категориите под секция „Best Practice“ . Заявките в конкурса за плакат Off Drum ще бъдат оценявани от специално петчленно жури, водено от Джейсън Ромийко, глобален изпълнителен творчески директор, Serviceplan Group, Австрия.

Организаторите на събитието са изключително щастливи тази година да приветстват и нов член на Залата на славата на Golden Drum. Душан Дракалски е един от най-блестящите и опитни креативни специалисти на Балканите. Той е носител на редица международни награди, включително и на престижния приз Titanium Lion от 60-тото издание на Cannes Lions.

Четирите дни на фестивала ще бъдат изпълнени с богата качествена програма с много образователно съдържание и вдъхновяващи моменти. Сред 40-те известни и всепризнати гост-лектори от световна величина, които ще се качат на сцената на 23-тото издание на фестивала ще бъде и Синди Галъп, определяна за една от 30-те най-влиятелни и забележителни личности в рекламния бранш. 

Facebook коментари