fbpx Балканският винен конкурс е уникален за целия свет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Балканският винен конкурс е уникален за целия свет

Над 500 висококачествени вина от всички балкански страни ще могат да дегустират посетителите на петото издание на Балкански винен фестивал и конкурс, който започва на 26 май и ще продължи до неделя, 28 май. Богата съпътстваща програма ще обогати знанията на винените любители и ще затвърди Балканите като новия хит в света на виното.

„Балканският конкурс е уникален за целия свят, защото обикновено всички подобни надпревари по света целят първо да бъдат в полза на бизнеса, а след това да информират консуматора, че има едни или други вина“, сподели днес Коснтантинос Лазаракис, който е Masters of Wine и председател на журито на конкурса. „Ние се опитваме да обединим всички балкански държави да бъдат една винена страна и да имаме общо лице пред световната винена общност“, допълни той.

Вратите за посетителите се отварят на 28 май в 12 часа в градината на Гранд Хотел София.

В последния ден ще стане известен и носителят на Гранд Трофея на BIWC, който ще бъде определен като най-доброто вино от вината, наградени с Трофеи в отделните категории. Призът ще отиде при онова вино, което според международното жури е най-елегантно, най-комплексно и най–добре ориентирано към пазара.

Статистиката показма, че консумацията на вино в последната година в България се е увеличила с 14%. Годишно изпиваме от дионисиевата напитка е 120 млн. литра, като едва 5 млн. литра от тях са вносни вина. Работещите 263 винени предприятия у нас (19 нови са в процес на завършване и пускане в действие) общо изнасят 54 млн. литра вино.

„Този факт е показателен, че винената култура е нас се повишава и българите харесват родните вина“, сподели Галина Нифору, изп. Директор на Балканския фестивал.