fbpx 13 лева за 100 км | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

13 лева за 100 км

13 лева за 100 км

В днешните трудни икономически години най-цените автомобили са тези, които харчат малко, а предоставят много. В бизнесите, при които транспорта е едно сериозно перо, от съществено значение е икономичността и добрите показатели за издръжливост на автомобила. В много сегменти на бизнеса вановете са изключително практични – те са с размерите на лек автомобил, управляват се лесно, с тях се маневрира и в тесни градски улички и в същото време имат достатъчно товароносимост. Ако бизнесът е свързан и с нужда от превоз на хора, те имат и пътнечиски варианти.

Volkswagen Caddy отдавна е доказал, че е добър помощник на бизнеса, заедно с модификацията Caddy Maxi. Новото, на което сега обръщам внимание е, че вече се предлагат у нас и фабрично във вариант BiFuel – иначе казано - със задвижване на газ пропан-бутан (LPG). До момента това е единственият модел в този сегмент, който имам фабрично изпълнение за работа на газ пропан-бутан, като се предоставя пълна гаранция на газовата уредба от производителя.

Имах възможност да управлявам Caddy в този вариант в едни от студените дни, когато сутрин температурите падаха до към -6 градуса. Когато взех автомобила от представителството на марката и попитах има ли нещо специално, което трябва да правя при потегляне и пътуване, само ми казаха „пали, натискай педала и карай! Когато си на газ ще ти светне една зелена лампичка.” Така и направих – потеглих и буквално след около 100 м зелената лампа на бордното табло, която индикира, че автомобилът се движи на газ светна. Връщам се малко по-назад, за да допълня, че моделът е с бивалентно задвижване – т.е. позволява както бензинов режим на работа, така и работа само на газ пропан-бутан. Когато двигателят не е загрят още, потеглянето автоматично става на бензин. При достигане на необходимата температура автоматично преминава на газ. Тази смяна на горивата по никакъв начин не са усеща и не влияе на мощността на автомобила. В студената минусова утрин бяха необходими около 10 км, за да премине в режим на задвижване на газ.

На бордното табло има два уреда, които отчитат нивото на двете горива. В същото време бордовия компютър дава индикация за оставащи километри до зареждане на съответното гориво, на което се движи в момента автомобилът както и среден разход. Хубавото е, че няма как да останете на пътя, защото няма къде да заредите. От една страна Caddy има обща автономност от поне 1100 км. – така е написано във фабричната книжка, но и на мен ми даде този резултат. Газовият резервоар е с капацитет от около 44 литра, а бензиновия резервоар почти 60 литра. От друга, ако предпочитате да карате само на газ, имате възможност да изминете около 430 км. В България вече има доста добра инфраструктура на газови станции, така че дори и София-Варна да пътувате, пак има възможност за зареждане, например на главния път точно преди Стара Загора.

Както казах и преди мощността на Caddy е отлична. Задвижването става 1,6-л-BiFuel двигател с максимална мощност от 75 кВт (102 к.с.) на бензин и 72 кВт (98 к.с.) на пропан бутан, а преминаването от един в друг режим не се усеща. Ако все пак предпочитате да се движите само на един вид гориво, може да го изберете, като натиснете бутон, който се намира до скоростния лост. На магистралата Caddy поддържаше отлично разрешената скорост от 130 км, като дори и по-висока не беше проблем (забелязвам, че в последно време най-бързащите са именно тези с товарните автомобили, като нагло си позволяват да пресветват, за да им освободиш път, ако случайно се движиш в трета лента и то „само” със 130 км/ч)

Екологичният баланс на Caddy BiFuel показва не само намалени СО2 емисии, но и с около 10% по-нисък разход на гориво в лева на километър пробег спрямо аналогичния по мощност дизелов двигател за модела. Двигателят се нуждае средно от 10,3-10,5 литра пропан-бутан, за 100 километра при емисии на СО2 от 167-171 г/км. При движение на бензин за 100 км. са нужни 8,0-8,2 литра при емисии на СО2 от 187-191 г/км.
При цена на литър пропан-бутан на станциите за гориво в България от ориентировъчно 1,25 лв., новият Caddy BiFuel в товарното си изпълнение - Kasten, изминава за около 13 лева 100 км при комбиниран разход. При галопиращата цена на конвенционалните горива, като че ли си струва да се замисли човек кое е по-изгодното.

Caddy BiFuel е бил подложен на продължителни тестове. Газовият резервоар е тестван най-подробно за устойчивост при катастрофа и резултатите са отчели изключителна надеждност. Модификацията се изпълнява и за модела с удължена колесна база - Caddy Maxi - и спокойно може да се поръчва както за товарните варианти на модела (Kasten и за комфортните пътнически. Газовият резервоар е разположен под пода на автомобила, като така имате на разположение пълното товарно или багажно пространство в купето.

Цените за България започват от 28 320 лева без ДДС за стандартния товарен вариант Kasten, като в цената са включени серийно полуавтоматичен климатик, ESP+ABS+ASR+MSR+BA+EDS+EBV, електромеханичен сервотроник, въздушна възглавница, борден компютър, плъзгаща врата, преградна стена, централно заключване с дистанционно управление и редица други екстри.