fbpx 150 години на централния виенски булевард Рингщрасе | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

150 години на централния виенски булевард Рингщрасе

През 2015 година Виена провежда своите балове под знака на 150 годишнината на централния си булевард Рингщрасе. Там се намират множество представителни сгради, дворци и паркове, което не може да се види никъде другаде по света.

На 1 май 1865 г. кайзер Франц Йозеф открива Рингщрасе и с това дава началото на най-грандиозното градско строителство за онова време. През следващите години се появяват великолепни сгради, които и до днес създават облика на Виенския ринг. По заръка на кайзера се изграждат например Виенската опера, Бургтеатър, както и културно-историческия и природо-историческия музей. Парламентът, Университета и Кметството са израз на демократичното развитие. Виенският трамвай е пуснат по „Ринга“ през 1868 г. и е теглен от коне. През 1898 г. е приспособен към задвижване с електричество.

В част от тази история се превръща и Виенският бал в София, който ще се проведе на 21 февруари 2015 г. в София хотел Балкан. Връзката с юбилея ще стане чрез менюто за вечерта, защото рецептите за ястията датират отпреди 150 години. Майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер, който се грижи за кулинарните изкушения на софийския Виенски бал вече от 4 години, тази година е избрал за посрещането на гостите мини виенски шницели и мини картофена супа в миниатюрна чашка. Когато заемат местата си в залата гостите ще опитат пастет от сърна, сервиран с круша полята с червено вино и сос от касис. Рецептата за основното ястие е от 1864 г., а именно агнешко бутче със сос от куркума и картофен щрудел. Към виното гостите ще опитват сирена от Австрия, а за десерт ще открият комбинацията от кафе и шоколад, поднесена в мус с вишни.

Разбира се, след бурния среднощен кадрил, ръководен от танцмайстер от Виена се полагат гулаш и вурстчета под звуците на изпълняващото типичната за австрийските винарни музика дуо също от столицата на Австрия.