fbpx 20 години от първия GSM-разговор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

20 години от първия GSM-разговор

20 години от първия GSM-разговор

На 1 юли 1991 г. е проведен първият GSM-разговор в света по търговска мрежа между бившия министър-председател на Финландия Хари Холкери и заместник-кмета на град Тампере Каарина Суонио. Първата GSM-мрежа е изградена от Telenokia и Siemens – днешните Nokia Siemens Networks – за финландския оператор Radiolinja, който сега работи под наименованието Elisa.

По време на телефонния разговор Хари Холкери и Каарина Суонио са обсъдили предимствата на новата цифрова GSM-технология, включваща добро качество на гласа и сигурност, както и факта, че "самоличността" на телефона се намира в SIM-картата, което улеснява потребителите в избора на продукта, който желаят.

Глобалната система за мобилни комуникации (GSM) е възприета през 1987 г. като европейски стандарт за цифрова мобилна технология. Тази мобилна комуникация от второ поколение може да пренася данни и глас. Висококачествените гласови разговори по GSM, удобният международен роуминг и поддръжката за нови услуги като текстови съобщения (SMS) полагат основите на световен бум в използването на мобилни телефони.

През следващите години броят на абонатите на GSM нараства извън всякакви предвиждания. Той достига повече от 500 милиона през първото десетилетие на 2001 г. Днешните 838 GSM-мрежи в 234 страни и независими територии в целия свят имат повече от 4,4 милиарда абонати*. GSM продължава да се развива бързо, като всеки ден се добавят по 1 милион нови абонати, което означава почти по 12 в секунда.

„GSM беше първата цифрова технология, основана на отворени стандарти, и именно тази, която направи възможно широкото прилагане на мобилните телефони", каза Пека Соини, ръководител на службата за корпоративно развитие в Nokia Siemens Networks.

„Когато изграждахме системата и създавахме първия GSM-телефон Nokia, чрез който щеше де осъществи първия разговор, много малко от нас смееха да мечтаят за бъдещето", каза Тимо Али-Вемас, VP-съвместимост и промишлено сътрудничество в Nokia. „Никой от нас тогава не си представяше огромното въздействие, което GSM ще продължи да има върху живота на милиарди хора в целия свят. Разбира се, нищо от това не би било възможно без новаторската работа на толкова много блестящи умове в индустрията през последните двадесет години. Тази работа продължава и днес и е страхотно да виждаме как GSM продължава да се развива и обновява по много вълнуващи начини."

 

Технологията на Nokia Siemens Networks поддържа пряко 2,9 милиарда абонати – почти половината от населението на света – с 365 GSM-мрежи в 143 държави. През 1992 г. Nokia въведе първия си цифров ръчен GSM-апарат, Nokia 1011. Други култови модели включват Nokia 2110, а най-популярният модел е Nokia 1100, от който са продадени повече от 250 милиона апарата.

 

Фамилията технологии за GSM, стандартизирана от 3GPP, беше доразвита до EDGE, 3G и LTE. Мрежите 3G WCDMA от трето поколение имат по-високи скорости за пренос на данни и повече възможности за мобилни широкообхватни услуги. LTE, вече в търговска експлоатация в повече от 20 мрежи в света, маркира следващата стъпка в технологичната еволюция. 

Facebook коментари