fbpx 2018 г. е най-успешната за BMW Group България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

2018 г. е най-успешната за BMW Group България

Изминалата 2018 г. е най-добрата за BMW Group в България от създаването й през 2007 г. За този период на крайни клиенти са доставени 1254 автомобила BMW и MINI. Така компанията за пореден път затвърждава лидерската си позиция в премиум сегмента.

Общият брой на автомобилите BMW реализирани на българския пазар за периода достига 1100 или ръст от 8.5% спрямо предходната година. При MINI, на клиенти са доставени 154 автомобила или с 36% повече, в сравнение с 2017 г. Търговската реализация на BMW Motorrad  възлиза на 106 доставени  мотоциклета или спад от 26.9%, но спрямо изключително високия резултат през 2017, в който бяха включени доставените на Министерството на вътрешните работи 60 мотоциклета за нуждите на Полицията.          

Анализът на продажбите показва, че за крайния успех на BMW Group България значение имат всички моделни серии. Най-продаван модел е BMW Серия 5 (141), следван от BMW X3 (138). На трето място, при това в година на смяна на моделните поколения, се нарежда BMW X5 с 134 автомобила предадени на крайни клиенти.

Особено внимание заслужава представянето на BMWi в първата пълна година след ланисрането на под-марката BMW i,  специализирана в разработването на електрическа мобилност,  на българския пазар. Доставките на напълно електрически модели BMW i3 възлизат на 60 автомобила, като този резултат съвпада и леко надвишава очакванията за представянето при въвеждането на марката на българския пазар. В рамките на годината се разшири и нейното представителство на българския пазар и тя вече присъства във всички търговски партньори на BMW Group в страната: Ауто Бавария, София; Бова Кар, Бургас; М Кар – Варна, М Кар – Пловдив, М Кар – Плевен, М Кар – София.

Традиционно и в духа и на световните тенденции остава изключително висока популярността на BMW X моделите. Те имат малко под 50% пазарен дял в реализацията както на марката BMW – общо 464  автомобила. Разпределението по модели е сравнително балансирано, като във всеки сегмент по-функционалното Sports Activity Vehicle (SAV) предложение, леко изпреварва версията Sports Activity Coupe (SAC). (BMW X1 – 99/ BMW X2 – 55; BMW X3 - 138/ BMW X4 - 87 ; BMW X5 - 134/ BMW X6 - 85 ).

Интересна е и динамиката в моделните семейства, които особено интензивно отразяват философията „радост от шофирането“ - BMW M и BMW M Performance. Те продължават позитивния тренд на пазарна реализация от последните години и постигат обща реализация от 134 автомобила или ръст от 35% спрямо предходната година.

При електрифицираните модели най-голям дял има BMW i3 – 84%, като от модификациите BMW i3 94/120 Ah са доставени общо 51 автомобила, а от по-спортната версия BMW i3s  94/120 Ah – още 9.Общия брой на  електрифицирани автомобили при добавяне на броят на продадени Plug-in хибриди модели възлиза на 72.

През 2019 г. BMW Group България си поставя за цел разширяването на делът на хибридите, като отчита изключителната им роля за създаване на нова култура на мобилност и популяризиране на електрификацията в етап на липсваща или недостатъчно развита инфраструктура, слабо познаване и колебания на потребителите и нуждата от по-висока автономност на движение. Съчетавайки възможност за движение изцяло на електричество в града и неограничена автономност на дълги разстояния този тип автомобили са изключително подходящи, в период на преход към електрическа мобилност.

Анализът на вариантите на задвижването показва, че в България се запазва водещата позиция на дизеловите двигатели, макар и да е на значително по-ниско ниво от предходни години – 66%, задвижваните от двигател с вътрешно горене автомобили BMW и MINI са 28%, 5% е делът на електрическите автомобили и 1% на Plug-in хибридите.

При избора на компановка, делът на четирицилиндровите редови двигатели е 44%, а на трицилиндровите - 11%. Във високия клас 38% от клиентите избират шестцилиндрови бензинови или дизелови двигатели, 8% осемцилиндрови и 1% дванадесетцилиндрови.

Що се отнася до избора на BMW клиентите за разпределението на основните елементи на силовия тракт, 89% от закупените автомобили от марката BMW са с интелигентната система за задвижване на четирите колела BMW xDrive. Системата се предлага в повече от 120 модификации в почти всички моделни серии.

Второто поколение MINI Hatch 5 врати и MINI Countryman имат основен принос за позитивния пазарен резултат на марката MINI с по 55 доставени автомобила. На трето място се нарежда MINI Hatch 3 врати с 28 доставки, а MINI Clubman и MINI Cabrio допълват съответно 12 и 4 автомобила до общия брой от 154.

През 2018 г. реализацията на BMW Motorrad достига 106 мотоциклета. Най-предпочитаните модели са както следва: R 1200 GS, G310,  K 1600, R NineT,  F850 GS, R1000 и S1000 RR.

И през 2018 г. BMW Group България заедно с мрежата от търговски партньори в цялата страна продължават да полагат целенасочени усилия за въвеждане на най-доби практики не само от автомобилната индустрия, но и търговските отношения като цяло, за повишаване на клиентската удовлетвореност. Те са свързани с въвеждане на нови процеси и гъвкави решения за мобилност, както и използване на възможностите на дигитализацията за допълнителни контакти с настоящи и потенциални клиенти и успешна адаптация към променящите се клиентски изисквания.