5 години = 10 пъти повече

5 години = 10 пъти повече

Смартфоните и таблетите навлизат все повече в ежедневието ни като се превръщат в неделима част от него. Свикваме да ползваме все повече мобилни приложения, да обемняме различно по вид съдържание или просто да общуваме в социалните мрежи, докато сме в движение. Мобилните устройства променят начина ни на живот като в същото време постоянно разширяват функционалностите си. Именно тяхното бурно развитие е един от основните фактори, движещи цялата телеком индустрия. В тази връзка нагласите и изискванията на потребителите стават все по-важни, както за операторите, така и за производителите на мрежово оборудване.

60% ръст на мобилният трафик за една година

През ноември мрежовият гигант Ericsson публикува своя доклад Traffic and Market Data на базата на глобално изследване, свързано с потребителските нагласи, според който до 2016 г. мобилният трафик на данни ще се увеличи десетократно, а броят на потребителите на широколентов мобилен интеренет ще достигне 5 млрд. души. Основен двигател за този значителен ръст е и ще бъде видеообменът.

През последните години се наблюдава значително нарастване на мобилния трафик на данни, като само за 2011 г. той бележи ръст от 60%. Очаква се до края на календарната година броят на широколентовите мобилни връзки да достигне 900 милиона.

Според доклада на Ericsson, към 2016 г. над 30% от световното население ще живее в гъстонаселени големи градски конгломерати, представляващи 1% от територията на земната повъхност. В същото време обаче именно това градско население ще генерира 60% от мобилния трафик.

Високи скорости и капацитет

Макар и звучащи доста сухо, цифрите, представени по-горе са важни за всеки един потребител. Нарастването на мобилния трафик, което вече е факт, идва да покаже, че преносимите устройства намират все повече място в живота ни, а употребата им се разширява постоянно. За да можем да ползваме пълноценно функциите на своите преносими устройства обаче, ни е необходимо да имаме достъп до надеждна мрежа с достатъчно голям капацитет. Този достъп следва да бъде осигурен от телеком операторите, които все повече се обръщат към мобилните технологии от последно поколение, т.нар 4G технологии или по-конкретно LTE и WiMAX.

LTE е технологията, на която все повече оператори залагат и която ще доминира в ерата на високоскоростния широколентов достъп. Според доклада на Ericsson към 2016 г. LTE мрежите ще покриват около 35% от световното население и ще доминират заедно с мрежите от типа WCDMA/HSPA. За потребителите всичко това означава само едно – добра мобилна връзка, качествени мобилни услуги, оптимизиране на разходите и повече възможности за употребата на смартфони и таблети.

 

Facebook коментари