fbpx 6.5% е възвръщаемостта от отдаване на закупен на изгодна цена имот | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

6.5% е възвръщаемостта от отдаване на закупен на изгодна цена имот

6.5% е възвръщаемостта от отдаване на закупен на изгодна цена имот

етикети

Изключително изгодни сделки бяха сключени през първите два месеца на 2010-а година, сочат данните на „Адрес недвижими имоти”. Спадът в цените на жилищата стимулира все повече купувачите и те не се поколебаха да се възползват от примамливите за тях икономически условия. Имотите, купени с цел инвестиция, се превърнаха в сравнително трайна тенденция. Пример за това е имот, закупен за сумата от 28 000 евро, който впоследствие се отдава за 150 евро на месец – около 6.5% годишен доход.

Банките продължиха процеса на либерализиране при отпускането на кредити. На пазара се появиха и пари от натрупани лихвоточки, което се превърна в допълнителен начин на финансиране. Такъв е случаят на 23-годишна жена, която купува двустаен апартамент в столичния квартал Люлин за малко над 40 000 евро, тъй като очаква пари едновременно от лихвоточки и от реализирана продажба. Все по-изгодни условия бе характеристиката, която беляза и пазара на наеми през изминалия период. Наемодателите вече са склонни да сключват договори за по-кратък от едногодишния период.

Пазарът на наеми също се характеризираше с по-високи ценови нива. Налице са данни за наемни нива от 500 до 700 евро – суми, рядко срещани през 2009-а година. Въпреки това обаче, голяма част от офертите бяха изключително атрактивни. Тристаен тухлен апартамент в Южните райони на София се отдаваше за 200 евро, а друг имот, първоначално офериран за 600 евро месечно, падна на едва 370 евро.

Facebook коментари