fbpx 65% от месечните доходи ще отидат за лятна почивкa | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

65% от месечните доходи ще отидат за лятна почивкa

65% от месечните доходи ще отидат за лятна почивкa

След дъждовните дни слънцето май ще се смили и мислите ни ще отлетят към мечтаните и планирани летни почивки. Последно проучване сочи, че родните домакинствата ще отделят средно по 764,72 лв. от разполагаемия си месечен доход за почивка или за други социални дейности това лято. Хората планират подобряване на дома и градината, посещения на заведения, сватби, покупка на облекла и др.

Що се касае само до летните почивки, българите ще инвестират по-голям дял от разполагаемия си доход в почивка, спрямо други националности с по-висок икономически стандарт като Литва, Швеция, Полша, Испания, Финландия, Хърватия. Страната ни се нарежда на на 1-во място в Европа по този показател. По най-голям дял от общия бюджет, който ще заделят родните домакинства за летни активности, те се нареждат на 2-ро място в Европа след Германия. Основните дейности, които хората планират през лятото, са сходни в повечето държави - пътуванията из страната, покупка на дрехи и облекла, социални активности и сватби, ремонти в дома. Домакинствата ще отделят най-малко средства за развлечения и спортни събития. 44% от всички изследвани участници са заявили, че ще отделят толкова средства през лятото, колкото и през миналата година, 35% ще отделят повече, а 21% - по малко.

В проучването са анализирани и други данни като възприемане сред домакинствата на мобилното банкиране за разплащания по време на почивки, както и използването на все по-популярните AirBnb услуги за онлайн резервации на частни места за нощувки. 4,32% от българските домакинства смятат да почиват на такива места, резервирани през платформи от типа на AirBnb и в тази категория се нареждат на 2-ро място след Чехия, която е с 4,69%, но пък изпреварват страни с по-висок стандарт като Словакия, Румъния, Холандия, Естония, Полша, Франция и дори Швеция и Великобритания. Българите желаят да заплатят по-малко от 100 евро на вечер в хотел и в това си желание са наравно с Румъния, Холандия, Испания и Франция.

Разплащанията през мобилни устройства през отпускарския сезон обаче не са все още много популярни у нас и едва 35,36% от българските домакинства биха се възползвали от такъв тип транзакции. Така те се нареждат на предпоследното място в класацията. За сравнение тези услуги са доста по-разпространени в Швеция, Полша, Норвегия, Франция и Великобритания, като шведските домакинства са с най-висок дял от 91,14%. Данните са от летния барометър на на Фератум Груп.