fbpx Агенцията по храните стартира извънредни проверки в зимните курорти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Агенцията по храните стартира извънредни проверки в зимните курорти

Агенцията по храните стартира извънредни проверки в зимните курорти

Българската агенция по безопасност на храните стартира извънредни проверки в зимните ни курорти. Инспекциите се провеждат на територията на Областните дирекции по безопасност на храните в София, София област, Благоевград и Смолян, където са разположени големите ни зимни курорти. Инспектират се заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, както и такива с дейност кетъринг и предлагащи услугата “ол инклузив“.

Инспекторите следят за произхода, правилното съхранение и етикетиране на храните и суровините, сроковете на годност, прилагането на системи за управление на безопасността на храните, както и съответствието на материално-техническата база и оборудване. Проверките ще продължат до края на зимния туристически сезон. В обектите за обществено хранене се следи и дали служителите притежават висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или имат придобита квалификация в същата област по смисъла на Закона за занаятите. Проверява се и дали заетите в производството и търговията с храни са преминали предварителни и периодични медицински прегледи.

Областните дирекции по безопасност на храните направиха срещи с бизнес-операторите по места преди началото на сезона, където им бяха разяснени новостите в законодателството. Беше им обърнато внимание и какви са били най-често срещаните нарушения с цел да се гарантира безопасността на туристите по отношение на храненето.