fbpx Акциите на Българска фондова борса-София са вече част от индекса FTSE Mondo Visione Exchanges Index | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Акциите на Българска фондова борса-София са вече част от индекса FTSE Mondo Visione Exchanges Index

Акциите на Българска фондова борса-София са вече част от състава на индекса FTSE Mondo Visione Exchanges Index. Той е джойнт венчър на компаниите FTSE Group и Mondo Visione, изчисляван от 2000 г. насам. Индексът е първият в света, който включва акции на публично листвани борси и платформи за търговия. FTSE Mondo Visione Exchanges Index сравнява представянето на отделните участници и осигурява достоверен поглед върху състоянието и перспективите пред борсовия сектор.

“Включването на БФБ-София към базата на индекса носи дългосрочни репутационни позитиви, тъй като борсата ни застава редом с някои от най-големите и водещи борсови оператори. Особено важен е фактът, че индексът представлява уникален за момента продукт в световен план и е плод от сътрудничеството на водещи в своята сфера партньори като Mondo Visione и FTSE Group.”, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

Към момента индексът включва 26 публично търгувани борси и оператори и фокусира вниманието на пазара върху този важен сектор на икономиката. Сред акциите на оператори, които са част от състава на индекса, са тези на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group), Нюйоркската фондова борса (NYSE Euronext), платформата за електронна търговия NASDAQ OMX Group, Deutsche Boerse и от региона на централна и източна Европа – борсите във Варшава и Букурещ (Warsaw Stock Exchange и S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A.).