fbpx Директивата за платежни инструменти PSD2 създава правила и защита на клиентите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Директивата за платежни инструменти PSD2 създава правила и защита на клиентите

Има огромна промяна в клиентските очаквания и начина на потребяване на финансовите услуги. Основен фокус вече е клиентското преживяване. Това каза Теодора Петкова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, при участието си във Финансовия форум Иновации, организиран от Асоциация Банка на годината. УниКредит Булбанк е партньор на форума. “В този контекст Директивата за платежни услуги PSD2 дава възможност за по-прозрачен бизнес, по-конкурентна и по-сигурна среда”, коментира тя. 

Петкова обяви, че от началото на следващата седмица доставчици на платежни услуги ще могат да ползват паневропейски интерфейс на УниКредит Груп с цел консумиране на услуги, дефинирани в PSD2 - достъп до сметки и платежни услуги. Специалният интерфейс в съответствие с ревизираната Директива за платежни услуги (PSD2) се базира на ръководните насоки на Берлинската група и инициативата БИСТРА. Портал на приложението е наличен на developer.unicredit.eu

“PSD2 e важна, защото регулира правилата на пазара както за банките, така и за останалите участници на пазара - били те финтех или пък големи технологични компании. С това се създават ясни и прозрачни правила за всички и  защитата на клиентите е гарантирана”, смята Петкова.

Според анализ на международната консултантска компания McKinsey, представен от Петко Рангелов, асоцииран партньор в Близкия изток на McKinsey & Company, “клиентите искат всичко, на едно място, но не задължително от една и съща институция.” Според него това е добра новина за отвореното банкиране. “Това дава възможност за събиране на различни видове решения в една платформа. Банките, които разполагат с много данни, трябва да ги анализират и да ги превърнат в нещо полезно, за което потребителите биха платили”, каза Рангелов.

Отвореното банкиране създава възможност за нови играчи да конкурират банките. Но за банките това е нова възможност да разширят услугите, които предлагат. “Банките имат едно голямо предимство. Когато питаме клиентите на кого бихте поверили парите си - на банките или на финтех, на стартъпи, на Apple, Google и т.н., клиентите казват: на банките. Така че с PSD2 и отвореното банкиране банките губят монопола върху данните, но имат предимство по отношение на възприятието за сигурност и надеждност", каза Рангелов.