fbpx Kaufland открива нови пет зарядни станции за електромобили | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Kaufland открива нови пет зарядни станции за електромобили

В началото на м. август Kaufland България пусна в експлоатация нови пет бързи зарядни станции за електромобили. Те са разположени в обекти на веригата в градовете Русе, Добрич, Плевен, Ботевград и Сандански. С изграждането на новите съоръжения Kaufland разширява значително мрежата си от електрически зарядни станции в България. Собствениците на електромобили в страната вече могат да зареждат напълно безплатно електроенергия от общо 14 зарядни станции на Kaufland в 11 български града. 

„Разширяването на мрежата ни от безплатни електрически станции е поредна стъпка от усилията ни да насърчаваме електромобилността в България, да създаваме добавена стойност и удобство за нашите клиенти и пряко да се ангажираме с намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата“, коментира Иво Василев, енергиен мениджър в Kaufland България. 

До момента Kaufland е инвестирала над 1 млн. лв. в изграждането на собствени зарядни станции. Първите станции са инсталирани в началото на 2017 г., като в началото на тях са зареждали средно 1200 електрически автомобила месечно, изразходвайки 12 000 kWh електроенергия. Четири години по-късно Kaufland разполага с 12 бързи и 2 стандартни зарядни станции за електрически автомобили, на които вече зареждат около 2800 автомобила месечно, а използваната електроенергия е 44 000 kWh. Обектите могат да зареждат по два електроавтомобила едновременно и са напълно безплатни за всички собственици на електрически автомобили.

Схема със зарядните станции на Kaufland България в цялата страна

„Инсталираните до момента зарядни станции подпомагат намаляването на отделянето на въглеродни емисии в атмосферата с около 432 тона годишно. Заредената електрическа енергия се равнява на изминати около 300 000 км. месечно от съвременен бензинов автомобил, с които спестяваме 36 тона вредни емисии CO2 на месец“, отбелязва още Иво Василев.

Опазването на околната среда е основен приоритет в корпоративната социална отговорност на Kaufland България. Част от дългосрочната й програма за енергийна ефективност е именно оборудването на хипермаркетите с бързозарядни електрически станции за безплатно зареждане на електромобили. Освен тях, компанията инсталира първата в България специализирана зарядна станция за електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки. Станцията разполага с три клетки за зареждане, което прави възможно използването й за три превозни средства едновременно. Kaufland инвестира и в закупуването на електроавтомобили за своя автопарк.