България e наблюдател на срещата на министрите на туризма във формат G20

През последните десет години България е отбелязала близо 40% ръст на чуждестранните туристи и основен приоритет пред нас е да гарантираме устойчивост на тези резултати. Това каза министър Николина Ангелкова по време на срещата на министрите на туризма във формат G20, която се провежда в Пекин. Тя бе поканена да направи изказване в рамките на официалното откриване на дискусията и да участва като страна-наблюдател. Форумът бе открит от вицепремиера на Китайската народна република Уан Янг.

„Ключов момент за гарантиране устойчивото развитие на сектора както на национално, така и на глобално ниво е наличието на политическа воля. Туризмът показа, че е сред най-устойчивите икономически сектори, дори в условията на криза, и трябва да му се отдаде необходимото внимание“, посочи министър Ангелкова. По думите й в България, със създаването на самостоятелно Министерство на туризма, е подчертано значението и ангажираността на правителствено ниво с неговите проблеми и приоритети. По данни от World Travel and Tourism Council общият принос на туризма и свързаните с него икономически дейности към БВП на света през 2015 г. е над 7 трилиона долара, или 9.8% от БВП. За Европа тези показатели са над 1,7 трилиона евро, или 9.6% от БВП. По отношение на България туризмът е сред водещите структуроопределящи отрасли в икономиката. Отново по данни от WTTC общият принос на туризма и свързаните с него индустрии към БВП на страната през 2015 г. е над 10,5 млрд. лв., или около 13% от БВП.

Министър Ангелкова участва и като лектор в Първата световна конференция за развитие на туризма, която се проведе в китайската столица. Събитието бе открито от министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян и генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай. В своето изказване министър Ангелкова акцентира върху значението на местната власт и регионалния маркетинг за устойчивото развитие на туристическите дестинации. „Обособили сме девет маркетингови района на територията на България, за да представим по-добре уникалността на всеки от регионите и специализираните форми на туризъм, които може да предложи“, каза Николина Ангелкова. Тя посочи, че страната може да предложи на практика всичко на туристите и е важно да се постави фокус върху конкурентоспособни сегменти, за да се насърчи търсенето и да се открои на международния туристически пазар. Форумът бе модериран от водещия на CNN Ричард Куест, който е и дългогодишен партньор на Световната организация по туризъм. Сред поканените панелисти бяха и негово кралско височество принц Салман бин Абдулазиз, председател на Комисията за туризъм и Националния борд на Саудитска Арабия, министърът на туризма и античното наследство на Йордания Найеф ал Файез, министърът на туризма на Кения Наджиб Балала, министърът на туризма на Южна Африка Дерек Андре Ханеком и други.

По време на посещението в Китай министър Ангелкова и министърът на туризма на Република Аржентина Хосе Густаво Сантос подписаха Меморандум за разбирателство в областта на туризма.

Facebook comments