fbpx Новите секторни помирителни комисии към КЗП ще решават споровете | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новите секторни помирителни комисии към КЗП ще решават споровете

Новите секторни помирителни комисии към КЗП ще решават споровете

 „Чрез създаването на секторни помирителни комисии към КЗП ще бъде подпомогнато извънсъдебното решаването на спорове между търговци и потребители.“ Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на кръгла маса на тема "Новите помирителни комисии - механизъм за решаване на спорове между потребители и търговци".

"Един от основните приоритетите в работата на Министерство на икономиката е работата за повишаване на нивото на защита на потребителите. За да отговорим и на съвременните условия и на регламента на Европейската комисия, изготвихме пакет нормативни актове през миналата година, като част от тях са изменение на Закона за защита на потребителите точно в частта алтернативни спорове и правилник за работата на помирителните комисии към КЗП“, каза Везиева.

"С тази правна рамка се надяваме да повишим значително нивото за защита на потребителите от една страна, а от друга - да дадем възможност за бързи, ефикасни, опростени, евтини способи за решаване на спорове между потребители и търговци и то с участието на всички заинтересовани страни", каза още зам.-министърът на икономиката. По думите ѝ, основната цел на създадените секторни помирителни комисии към КЗП е на едно място да се съберат държавните органи, операторите, потребителите, заедно с техните сдружения и сдруженията на търговците.

Тя посочи, че Секторните помирителни комисии и процедурите, които са създадени са основно в секторите и услугите в областта на енергетиката, водни и канализационни услуги, електронни и пощенски услуги, транспорт и финансовия сектор. „Участието на икономическите оператори в тези помирителни комисии е знак, че осигуряваме най-добрата експертиза по време на решаване на тези спорове.Основната задача е да активираме потребителите и търговците , така че те да намерят, на базата на взаимния компромис, трайни решения при възникване на спорове възникнали при различен тип услуги.“, бе категорична Везиева.

Зам.-министър Везиева обяви още, че чрез комисиите ще бъдат решавани и спорове свързани и с трансгранични онлайн услуги, което е част от новата услуга на ЕК, а именно електронната платформа за решаване на спорове, която ще заработи в средата на февруари тази година и където всеки ще може да потърси съдействие при решаване на спорове, чрез електронен портал безплатно.

„Ще продължим все по-активно информационните кампании които прави КЗП, както и съвместната работа със сдруженията за защита на потребителите и с всички, които искат да участват в комуникирането на проблемите свързани с решаването по алтернативен начин на споровете и то по извън съдебен път“, завърши зам.-министърът.