fbpx Обявите за работа през ноември са с 22% по-малко | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Обявите за работа през ноември са с 22% по-малко

Водеща снимка
Да

Обявите за работа през ноември са с 22% по-малко

Предложенията за работа през ноември са били с 22% по-малко от тези през октомври и с цели 39% по-малко в сравнение с ноември 2019 г. това показва месечния анализ на JobTiger за динамиката в броя на публикуваните обяви за работа.

След обнадеждаващите данни за пазара на труда от август и особено от септември, когато новите предложения на работодателите почти бяха достигнали нивата си от преди пандемията (разликата беше 7%), през последните два месеца тенденцията е на траен спад. Анализът за ноември показва, че броят на обявите е намалявал осезаемо с всеки изминал ден. Резултатът е 36% по-малко предложения през изминалия месец спрямо нивата от февруари, т.е. преди официалното обявяване на пандемията от коронавирус. Засега най-осезаем остава спадът в предложенията за работа, регистриран през март месец – 51%.

Негативната тенденция вече засяга всички сектори

За първи път от началото на коронакризата у нас се отчита спад на публикуваните обяви във всички отрасли, дори и в традиционно процъфтяващата ИТ-индустрия.

Според анализа на компанията за комплексни HR услуги JobTiger, най-засегнат продължава да е секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с повече от двоен спад (-56%) на обявите, следван от секторите „Търговия и продажби“ (-27%) и „Логистика/ транспорт“ (-25%). При останалите отрасли намалението е както следва: „Административни дейности“ - 20%, „Строителство“ - 18%, „Счетоводство, одит, финанси“ - 18%, „Здравеопазване/ фармация“ -15%, „Производство“ - 14% и „Маркетинг“ - 8%.

За разлика от месец октомври, в който единствено в сектор „IT“ се наблюдаваше ръст на предлагането на работа, през ноември и в този отрасъл има спад (-1%).

Подобно на предходните месеци, въпреки значителния спад, секторът  „Търговия и продажби“ е с най-голям дял от новите предложения за работа (20% от всички обяви), следван от „Производство“ (17%) и „IT” (16%). Секторът „Административни дейности“ изпреварва  с 1% предложенията в отрасъл „Логистика /транспорт“, като съответно тези браншове са със спад от 10% и 9%.