fbpx Асоциациите в бюти бранша алармират за неквалифицирани кадри | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Асоциациите в бюти бранша алармират за неквалифицирани кадри

Фризьори, козметици, маникюристи и масажисти практикуват професията си без необходимата или с недостатъчна квалификация, алармират асоциациите от бюти бранша. В рамките на дискусионния форум, организиран от НАПОО (Национална агенция за професионално образование и обучение) и АМСПИКЗ (Асоциация на малките и средните предприятия от индустрията за красота и здраве) бяха очертани необходимите мерки за гарантиране на задължителна професионална квалификация на няколко нива. Само ясното дефиниране на нивата на обучението и категоричен контрол от страна на държавата могат да гарантира безопасността и здравето на потребителите, качеството на предоставяната услуга и да намалят нелоялната конкуренция, категорични са специалистите. Друг основен проблем е, че често малките обекти (с регистрация по патент) не декларират реални обороти, не плащат данъци и осигуровки и работят на занижени цени под себестойност на услугата.

От НАПОО обявиха, че са в процес на разработване на Единен регистър, в който ще бъдат вписани всички, придобили ценз в легитимните центрове за професионално обучение. Така потребителите ще могат лесно да проверят дали фризьорът или козметикът им има необходимата степен на обучение. Това ще е първата стъпка в посока на защита на клиентите и създаване на ясни правила, защото към момента все още няма изработени нормативни актове, касаещи контрола и упражняването на дейността.

Представителите на бюти бранша и държавата се обединиха около тезата, че една от най-важните стъпки в правилната посока е въвеждането на 3-та и 4-та квалификационна степен (организация и технология във фризьорски, козметични услуги, маникюр и педикюр и инструкторска дейност) в Единния професионален класификатор в направление „Фризьорски и козметични услуги“. Това дава добра възможност за развитието на кадрите, извършващи обучение, както и на техните умения и компетенции. Очаква се също да излезе Наредба към новия Закон за професионално обучение, която ще регламентира точните правила за валидиране на лицата, упражняващи тези професии без диплома.

По данни на НАПОО за 2013 г. през центровете за професионално обучение в страната по направление „Фризьорски и козметични услуги“ са преминали 5836 души. Това нарежда направлението на четвърто място по популярност на професиите. Почти всички новоквалифицирани са жени – за периода 2012 -2013 г. обучените лица са 9528, от които само 686 или 7% са мъже.