fbpx Astra с нов BiTurbo дизелов мотор и супер нисък разход | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Astra с нов BiTurbo дизелов мотор и супер нисък разход

Astra с нов BiTurbo дизелов мотор и супер нисък разход

Гамата на Opel Astra се разширява с нов изключително авангарден дизелов мотор - четирицилиндров 2.0 BiTurbo CDTI двигател с мощност 143 кВт/195 к.с. и максимален въртящ момент 400 Нм. Той се предлага в три версии на каросерията: хечбек с пет врати, купе GTC и комби Sports Tourer. Така Astra BiTurbo CDTI с пет врати достига максимална скорост 226 км/ч, превръщайки се в най-бързата дизелова Astra създавана някога (при Sports Tourer тази стойност е съответно 222 км/ч, а при GTC 223 км/ч). Осигурявайки изключителна динамика и удоволствие от шофирането, BiTurbo е същевременно и високоефективен. В комбинация с намаляващата разхода на гориво система Start/Stop, която е стандартно оборудване за всички версии на Astra BiTurbo, GTC изразходва забележителните 4.9 л/100 км (Sports Tourer и версията с пет врати – 5.1 л/100 км).

В зависимост от режима на работа и респективно натоварването на четирицилиндровия BiTurbo дизелов двигател на Astra, двата турбокомпресора с различни размери работят отделно или съвместно. Малкият агрегат се задейства изключително бързо още при ниски оборотни режими. Това дава възможност за незабавна реакция при подаване на газ и предотвратяване на нежеланото „турбозакъснение”. Още при 1,250 об./мин, водачът може да разчита на въртящ момент от 320 Нм – тоест на 80 процента от максималния въртящ момент от 400 Нм, който от своя страна е наличен в интервала от 1,750 до 2,500 об./мин.

В режимите на средни обороти двата турбокомпресора работят съвместно, като по-големият предварително сгъстява свежия въздух преди той да бъде досгъстен от по-малкия. Специален байпасен клапан контролира непрекъснато количеството на насочените към по-големия турбокомпресор газове. В резултат от това водачът продължава да се наслаждава на равномерно ускорение. При високи оборотни режими (от около 3,000 об./мин) цялото количество газове се насочва директно към големия турбокомпресор, запазвайки изобилие от мощност при високи обороти.