fbpx Авторекламата може да те направи да звучиш три класа над останалите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Авторекламата може да те направи да звучиш три класа над останалите

етикети

Рекламата е много повече от визия и послание, които искаш хората да видят и чуят. Въпросът е да бъдеш различен, за да те забележат. Да бъдеш достатъчно интересен, за да си сред първитеВ силно конкурентния и динамичен радиопазар у нас авторекламата е един от начините за радиостанциите да покажат най-доброто от себе си. Промяната е част от играта, важното е как я правиш и колко често я правиш...
Ива, съвсем скоро Радио FM+ закупи от Англия пакет музикални сигнали, с които ще обновите звученето на радиото. Защо смятате да променяте досегашните джингли, с които хората ви свързват и познават?
- Идеята е да правим нещо модерно, както европейското и световното радио напоследък.
Всъщност модерното е добре забравеното старо - изпети сигнали. В момента всички 26 радиостанции звучат почти по един и същ начин с много малки изключения.
Затова решихме ние отново да сме първите, които пускат добри и разиграни във всякакви варианти музикални сигнали. Те са направени така, че да не се натрапват, да не "убиват" марката в нейната същност, защото марката е музиката, да не доминират над нея, а да я уплътняват, да я правят по-добра, а миксът по-съвършен. Авторекламирайки се с този нов пакет, ние можем да покажем най-доброто от себе си, а не да му пречим. Авторекламата не бива да убива това, което едно марково послание носи. Оттук нататък смятаме да използваме този базов пакет като една основа и всеки ден да си правим лудории с нея, а не месеци наред да звучи един и същ сигнал. Идеята е да се работи така, че тези малки секунди да се изпълнят с много гъстота на внушение, на радост, на адекватност, на злободневност.
Продукцията, както я наричаме, или начинът да правиш автореклама, е нещото, което може да те направи да звучиш три класа отгоре, затова за в бъдеще и ние ще обръщаме повече внимание на това и ще го развиваме. Това е друг начин да гъделичкаш своите слушатели.
В джингъла има три трайни ноти, които за един месец ще влязат така в съзнанието на българина, че когато ни чуе, той винаги ще знае, че това е радио FM+. Така авторекламата няма да бъде "заспала" и до болка позната мелодия. Основният ни джингъл ще бъде повече музика и по-малко говор. В него вероятно ще включим актуално утвърдения политик, тъй като популизмът ще се засили още повече с наближаването на изборите. По този начин няма да бъдем в страни от това, което се случва. Представяме си в новия пакет да има повече живи хора, които се идентифицират с нашата марка - това е като философия в изграждането на автореклама, т.е. ще наблегнем на нещата, които ни правят близки. Ще се опит-ваме да направим истинско човешко послание и да го казваме по-често.
Не губите ли като медия от промяната на вече познат и изграден сред слушателите "образ" на радиото?
- Не, напротив, защото идеята е една и съща. Само слагаме различен пълнеж всеки път. Хората претръпват, ако една песен е пята 100 пъти, те знаят как започва и как ще свърши, а освен това, ако не им харесва, ще превключат радиостанцията. Човешкото ухо е настроено така, че на всяка четвърта секунда, то изключва, слуша те, но не те чува. Идеята е всеки път да се изненадват слушателите, да чуят пак същото, но да го чуят, а не да го пропуснат. Това е специфика на авторек-ламата изобщо. А в радиото тази идея трябва да се поднася по-динамично, защото тук повтаряемостта на рекламата е много по-голяма.
Статистически факт е, че ако човек може да гледа телевизия средно два часа дневно, то радио може да слуша 10 часа, т.е. в този случай клипът или посланието се налага много по-често.
Колко често в ефира трябва да звучи реклама на радио като вашето, за да има ефект от нея?
- Когато правим наши промокампании - игри, кампании в полза на обществото или чисто рек-ламна кампания, тогава ти си по-обстоятелствен и по-многословен. В този случай трябва по-често да се сменя сигналът. Така продължаваме да правим кампанията "Убий скоростта, спаси дете", като се опитваме да включваме нови хора в нея - имаше шофьори, които разказваха лични истории. Съвсем различно е да кажеш всеки път "Убий скоростта, спаси дете" и да чуваш различния споделен опит на хората. Важно е същото всеки път да се казва по различен начин и да го казваме често, за да се чуе. В тази връзка сме заимствали един основен принцип от Англия - Repetition builds reputation (Репетицията гради репутацията) и затова си даваме сметка как го казваш и колко често го казваш, за да наложиш една идея.