fbpx Емилия Стефанова: Когато маркетинговото пътуване има смисъл | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Емилия Стефанова: Когато маркетинговото пътуване има смисъл

Основан през 1968 г. с цел насърчаване на ефективността в сферата на маркетинговите комуникации, международният конкурс Effie® награждава идеите, които работят за бизнеса. Наградите тази година ще се проведат под мотото „Успешните кампании се познават от пръв поглед“.
Но какво прави една рекламна кампания истински успешна и вървят ли стратегията и творческата идея ръка за ръка, разбираме от Емилия Стефанова, Управляващ директор, All Channels Advertising.

След 16 години опит в корпоративния свят като Маркетинг мениджър в някои от най-предизвикателните бизнес сектори, Емилия Стефанова се присъединява към още по-динамичния сектор на комуникационните агенции и поема управлението на рекламната агенция в структурата на All Channels Communication Group. За 6-те години в ролята си на Управляващ директор, Емилия, заедно с екипът на All Channels Advertising, развиват значително агенцията  като портфолио от клиенти и партньори и получават множество местни и международни отличия в областта на креативността и ефективността.

Разговаряме с нея за успеха на една кампания

Г-жо Стефанова, какво прави една кампания успешна?

- Успешната кампания трябва да изпълнява или преизпълнява своите цели по оригинален, нов начин. На пазара има брандове, които изглеждат на пръв поглед по-привлекателни и други – които изглеждат по-комодитизирани. И в двата случая предизвикателството е еднакво голямо – да вдъхнеш живот на маргарин или прах за пране, или на сандвич с пиле, и да вдъхнеш живот на бранд за спортни стоки или мода изисква перфектна комбинация между творчество в подхода и рационален поглед към рекламната инвестиция.

Но най-вече – една истински успешна кампания е тази, която не само изпълнява маркетинг целите си (продажби, познаваемост и пр.), а оставя някаква нова следа в света ни, дава ти нещо повече, някаква различна гледна точка и променя позитивно виждането ни за продукта или услугата.

Вярвате ли, че стратегия и творческа идея вървят ръка за ръка?

- I’m a believer. Да, вярвам, както вярват и колегите ми в All Channels. Именно стратегията е целта, а криейтивът е пътят, по който да стигнеш. И само двете заедно правят маркетинговото пътуване смислено. Иначе е чисто лутане.

Кое е по-силно стратегия или идея? Кое от двете прави една кампания по-успешна?

- Стратегия и криейтив са свързани. Така, както трудно можеш да определиш дали мозъкът или сърцето имат водеща роля за успешното функциониране на организъм.  Посредствена стратегия води до непродуктивен криейтив и обратното. За това агенциите развиват стратегически отдели и криейтив отдели, които работят заедно. Това е и причината все повече бранша на комуникационните агенции да говори все повече на клиентите за това, как да използват нашия ресурс смислено, като ни ангажират в съвместни уъркшопи още на ниво стратегия и цялостно позициониране на бранда. Starobrno на Загорка АД е такъв пример, затова вярвам, че кампанията и комуникацията за бранда са успешни. Когато начертахме заедно ДНК-то на Starobrno и оградихме територията в която да работи и комуникира, за да се отличи, комуникацията и творческата идея ясно и категорично развиха стратегията във всички канали, а продажбите и brand health показателите на марката постигнаха таргета си.

Наградите Effie® отличават най-значимите постижения в маркетинговите комуникации: идеите, които работят.

Заявки за участие от комуникационни агенции и рекламодатели могат да се подават до 22 октомври 2019 г. През 2019 година събитието се реализира съвместно със Saatchi & Saatchi Sofia, част от маркетинг и комуникационна група Publicis Groupe България.
Основни партньори на конкурса Effie България 2019 са bTV Media Group, Sanofi, A1 България и New Age Media.

ДАТИ И СРОКОВЕ за участие в конкурса Effie България 2019:

- 07.10.2019 г. – първи срок за подаване на заявки и материали
- 14.10.2019 г. – втори срок за подаване на заявки и материали
- 22.10.2019 г. – краен срок за подаване на заявки и материали

Всички заявки и материали трябва да бъдат изпратени до офиса на Българската асоциация на комуникационните агенции на ул. Сан Стефано 14, вх. Б, ет. 3, ап. 10.

Наградите Effie България 2019 очакват своите нови носители.  За повече информация, посетете www.effiebulgaria.org.