fbpx Автосервизите в борба срещу войната по пътищата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Автосервизите в борба срещу войната по пътищата

Националната асоциация на сервизите, извършващи авторепаратура (НАСИА) и Съюзът на 
автосервизите в София (САС) ще организират 5 срещи в страната в следващите 2 седмици за обсъждане на Законопроекта за движение по пътищата - в Бургас, Пловдив, Варна, Русе и София. Решенията от тях ще бъдат внесени в Народното събрание. Двете браншови организации искат ясно да се регламентира дейността на сервизите, вноса и продажбата на резервни части. Това са две от основните предпоставки за гаранция на доброто техническо състояние на автомобилите, което пряко е свързано със сигурността на пътя и около него.

Според данни на Европейската комисия от март т.г. по брой загинали от катастрофи на милион души, страната ни е в челната шестица за 2012 г. с черна статистика от 600 човека починали при пътно-транспортни произшествия. Това е четвърти резултат в рамките на Европейския съюз като печалната класация се води от Латвия, следвана от Гърция, Литва и България.

По данни от КАТ около една четвърт от пътно-транспортните произшествия у нас са по технически причини, а 63 процента от колите са над 15-годишни и амортизирани. Това е резултат от некачествени ремонти и използване на лоши резервни части. Липсата сега на какъвто и да било регламент за сервизната дейност у нас, на вноса и продажбата на резервни части извън всякакви стандарти, води до некачествени ремонти и нарастваща опасност за всички на пътя.

Страната ни е поела ангажимент пред Европейската комисия до 2015 г. жертвите на пътя да се намалят 2 пъти. Един от начини за повишаване на безопасността на движение и запазване на интереса на потребителите на автосервизните услуги са регистрационен режим на сервизите, които трябва да бъде уреден чрез новия Закон за движение по пътищата.