fbpx БАИТ връчи своите пети награди за ИТ постижения и развитие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

БАИТ връчи своите пети награди за ИТ постижения и развитие

На официална церемония в София Тех Парк, бяха отличени победителите от Конкурса „Наградите на БАИТ 2015”. Президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж беше събитието, връчи Специалната награда на Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския Университет "Епископ Константин Преславски" и ръководител на Школа по математика и информатика А&Б – Шумен. Тя е подготвила едни от най-добрите състезатели по програмиране в България, и е създател е на уникална методика за обучение по програмиране за начинаещи, известна като „Спираловиден подход в обучението по програмиране“. На базата на тази методика са издадени две книги, които в момента се използват от всички български школи за подготовка на състезатели.

Държавният глава подчерта, че българският ИКТ сектор е водещ в региона. Затова държавата трябва да отвори вратите си за неговите представители и да обяви информационните и комуникационните технологии за стратегически отрасъл за страната. Президентът припомни, че ИКТ секторът у нас вече е разкрил 17 500 работни места, като се очаква те да бъдат удвоени през следващите няколко години. „Това е перспектива и мотив на младите хора да останат в България", каза Росен Плевнелиев и отново посочи, че българските ИТ-специалисти са едни от най-добрите в света.

5-тото издание на „Наградите на БАИТ“ се проведе в рамките на кампанията eSkills for Jobs 2015-2016, която цели да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на електронните им умения и е насочена предимно към младежите на възраст между 15 и 25 години. Инициативата е част от усилията на Европейската комисия (ЕК) за адаптиране на европейската икономика към новата цифрова реалност. Проектът се реализира едновременно в 24 държави на ЕС, като БАИТ е изпълнител за България.

На национално ниво инициативата обединява 9 eSkills посланици, сред които евродепутатът Ева Паунова, вицепремиерът Ивайло Калфин, проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката, Анна-Мари Виламовска, съветник в президентството, както и представители на бизнеса.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който е и посланик на електронните умения, връчи отличието в категорията Корпоративна и социална отговорност, която тази година е под формата на поощрителна награда за Програмиста АД. Младата компания от Пловдив за по-малко от 3 г. от създаването си успява да увеличи персонала си от 3 на 140 души, като същевременно отделя ресурс за обществено отговорна дейност.

Евродепутатът и посланик на eSkills for Jobs Ева Паунова връчи Образователната награда, която тази година беше присъдена на младежите от Враца Софтуер Общество, които са привлекли и 2 ИТ компании и дават възможност за работа на курсистите.

Другите специални гости – проф. Н. Денков, заместник-министър на образованието и науката и посланик на електронните умения, проф. К. Костадинов, също заместник-министър в МОН и Валери Борисов, заместник- министър, МТИТС връчиха награди съответно в категориите E-business на Банка ДСК за ДСК „Виртуален чек“, Държавна администрация – за проекта „Персонализирана информационна система“, реализиран в Национална здравноосигурителна каса, Общинска администрация – община Бургас за внедрена система за електронно управление, включваща 30 електронни услуги и възможност за онлайн разплащане.

Победителите в останалите категории са:

Студентска награда - Клуб по информационни и комуникационни технологии (ИКТ клуб) за проекта „Умна ръкавица“ – Valkyrie (Валкирия);

„Журналистически принос” – Татяна Величкова-Маринова, водеща на предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“, БНР

Бизнес иновативност – MammothDB за проекта iRate

Мобилно решение - Мобайл Системс ООД за електронната версия на английския речникOxford Dictionary of English

STARTUP компания - Алтерко Роботикс ЕООД за детски смарт часовник с GSM и GPS

Развлекателен софтуер – Хемимонт Геймс за „Виктор Вран“