fbpx Банковата ни система е стабилна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Банковата ни система е стабилна

Генералният секретар на Европейската асоциация на публичните банки Хенинг Шопман е на двудневно посещение в България по покана на Общинска банка. По време на визитата си Хенинг Шопман проведе срещи с Йорданка Фандъкова, кмет на град София и Дончо Барбалов заместник-кмет по финансите на СО, с г-н Иван Искров, управител на Българска народна банка, както и с ръководството на Общинска банка.
На срещата в Столична община бяха обсъдени възможностите Общинска банка да си сътрудничи и да обменя информация с европейските общински банки, членове на ЕАПБ.
Плод на обсъждането беше идеята да се организира семинар за европейски общински финанси, на който да бъдат обобщени най-добрите практики за общинско финансиране и структура на общинските банки. Това ще бъде първият подобен специализиран форум за обмяна на опит и специфично ноу-хау за общинско публично банкиране. ЕАПБ ще съдейства на Столична община в организацията на семинара като предложи на своите членове – приоритетно европейски банки с държавна или общинска собственост да участват в събитието.
Развитието на банковия сектор в България също бе една от темите, дискутирани по време на посещението на Хенинг Шопман. „В контекста на икономическата криза и сътресенията сред европейските финансови институции, българските банки са стабилни. Намаляване на структурните фондове на ЕС обаче може да засегне сектора. Това не е проблем само на България, но и на другите страни, разчитащи много на финансирането на структурните фондове. Трябва да има по-активна политика на инвестиции от западни компании”, коментира генералният секретар на ЕАПБ.