Дъбът от с. Насалевци взе титлата "Дърво с корен 2016"

Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън взе титлата "Дърво с корен 2016". Със 715 гласа от общо 2 203 подадени за десетте финалиста в надпреварата, 500-годишният дъб спечели привилегията да представи страната ни в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2017". Вековният гигант ще получи и диагностичен преглед от Асоциацията на арбористите в България, който ще набележи мерки за подобряване на състоянието му, ако се окаже, че има нужда от такива. Номиниращият дървото - Пенко Янков от с. Варвара, общ. Септември, си тръгна с ваучер за нощувка за двама в комплекс "Косовските къщи" в с. Косово, общ. Асеновград.

Десетте финалиста в "Дърво с корен 2016" бяха подредени, според онлайн гласуването, както следва:

1. Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън - 715 гласа
2. Тенчовия дъб, с. Бодрово, общ. Димитровград - 395 гласа
3. Дъбът от с. Балканци, общ. Генерал Тошево - 260 гласа
4. Софората от с. Труд, общ. Марица - 234 гласа
5. Чинарите от ул. "Симеон Велики", гр. Силистра - 218 гласа
6. Летният дъб от Свищов - 201 гласа
7. Зимният дъб от с. Голема Фуча, общ. Бобов дол - 126 гласа
8. Благунът от с. Пецовци, общ. Габрово - 36 гласа
9. Летният дъб от кв. "Речица", Сливен - 11 гласа
10. Горунът от с. Голеш, общ. Годеч - 7 гласа

В допълнителната категория "Вековните дървета говорят", със 115 от общо 245 гласа, победител стана благунът от с. Правешка лъкавица, общ. Правец.

В категорията "Млад природолюбител" наградата отиде при децата от клуб "Приятели на книгата" към НЧ "Просвета", с. Патреш, общ. Павликени, които са участвали в кампания за засаждане на 43 липи и овошки в селото. 

Новата допълнителна категория в конкурса - "Изборът на експертите" отличи 58-метровия смърч от резервата Парангалица в Рила, който е и най-високото дърво в България. Неговият номиниращ - Николай Цветанов от катедра "Дендрология" в Лесотехническия университет в София.  

Журито на конкурса реши да даде и една допълнителна специална награда на учениците от СУ "Максим Райкович", гр. Дряново за инициативност и положени грижи за Дъба на Асеневци в с. Долни Драгойча, общ. Дряново. Младежите си тръгнаха с ваучери за посещение на детски научен център "Музейко".

Всички отличени в конкурса бяха наградени с грамоти и специално изработени керамични статуетки от Гергана Ангелова.  

Моля коментирайте