Бермудите - райски плажове, мистика и бизнес за милиони

Когато кажем Бермудските острови винаги на първо място изпъква онази представа за мистика, която е вдъхновила много произведения на изкуството и до днес продължава да владее съзнанието на много хора. Все пак островите са реалност, в която се развива сериозен бизнес и привлича заради

Бермудските острови са владение на Великобритания и се намират в северозападната част на Атлантическия океан на 1 200 км от бреговете на Северна Америка. Те заемат около 160 острова и коралови рифа, от които са 20 населени (10 острова са съединени с шосейни мостове и образуват т. нар. основен остров – Main Island). Най-голям е остров Бермуда, разположен на върха на изгаснал подводен вулкан с максимална надморска височина 79 м. Бреговата линия е 96 км. Населението е 65 хил. жители. Гъстотата на населението е 1 220 жители на кв. км. Официалният език е английският, но местното население говори и креолски диалект.

Административен център и столица е град Хамилтън (на о-в Бермуда) с 3 хил. жители. Глава на страната е кралицата на Великобритания, представена от губернатор.
Основен поминък е международният туризъм. В промишлеността са заети около 10 % от трудоспособното население. Има предприятия за ремонт на кораби, строителство на яхти и лодки, фармацевтична и парфюмерийна промишленост.

Островите са важен финансов център (регистрирани са над 12 хил. чуждестранни компании). В селското стопанство е заето под 2 % от трудоспособното население. Основни култури - картофи, зеленчуци, банани, цветя. Развит е и риболовът (около 800 т/ годишно).
Международният туризъм носи над 60 % от валутните постъпления. В обслужване на чуждестранните туристи са заети 70 % от населението. Годишно идват 400 хил. туристи. Броят им се контролира с цел съхраняване на рекреационните ландшафти. Именно заради това от 1972 г. не е построен нито един нов хотел.

От София до Хамилтън - 7 469 км.

Бермудите са много малки по световните стандарти - архипелагът се състои от 160 малки острова, с обща територия около 55 кв. км. Столицата е Хамилтън и се намира на основния остров Грейт Бермуда. По-малките острови са Самърсет, Айрлънд и Сейнт Джордж. Кораловите острови на Бермуда са разположени най-северно в света.
Основните дялове на икономиката в колонията са международните финансови услуги, по-специално застрахователните и туристическите. Прекрасните плажове, отличният климат и красивата природа правят Бермудите модерен и известен курорт през цялата година. Субтропичните плодове, продажбите на гориво за самолети и кораби са сред най-популярните експортни стоки, въпреки че делът им е минимален в икономиката на страната като цяло. Британската кралица се представлява от губернатор, който е официалният държавен глава. Бермудите се управляват от министър-председател и има двукамарен парламент, с избираем сенат и 40-членен парламент.

Лукс и стил

Яхтите са неразделна част от флота на Бермудите. Яхт-клубът е особено красив по време на ежегодния парад на лодките, провеждан през декември, малко преди Коледа. Прекрасните ваканционни вили предлагат уединение и лукс, който струва най-малко 7 000 долара седмично. Най-луксозните вили се намират в Тъкърс таун, а собствениците им са хора като Майкъл Дъглас, Ричард Гиър, Рос Перо, Силвио Берлускони. Там обаче кракът на обикновения турист не може да стъпи. Тъкърс таун се посещава само след персонална покана от някой притежател на вила. Тук се намира едно от най-реномираните голф игрища в света. Средната цена на еднофамилна къща на Бермудите е около 1,2 млн. долара.

Изборът на плаж е най-лесното нещо. Най-близкият е просто зад ъгъла. Най-прочута е пясъчната ивица Лонг бей. Според експертите това е най-красивият плаж в света. Кораловият риф непременно трябва да се види нощем, когато заблестява като хиляди скъпоценни камъни. Най-дискретен е плажът Джоубсън, чийто пясък е снежнобял. Детски гласове огласят плажните ивици Шели бей и Дейвъншир. Това е запазено място за семейни ваканции. Холивудските звезди отмарят на частния плаж край Тъкърста.

Над 60 % от населението на Бермудите е от африкански произход - наследници на робите, доведени през 18 век, има и голяма част англичани. Официален език е английският.
Населението на Бермудите се наслаждава на едни от най-високите приходи на глава от населението в света. Островната държава успешно експлоатира местонахождението и статута си. Там се предлага пълният набор от финансови услуги за международни фирми, както и луксозни туристически пакети.

Туристическата индустрия акумулира около 28 % от брутния вътрешен продукт на страната. 84 % от туристите, които посещават това райско кътче са от Северна Америка.
Индустриалният сектор е малък. Земеделието е силно ограничено, поради липсата на обработваема земя. Над 80 % от хранителните стоки са внос. Международният бизнес представлява 60 % от икономиката на страната. Приоритетите за правителството са, и винаги ще бъдат, само два - популяризиране на туризма и разширяване на международните финансови пазари. След края на Втората световна война Бермудите бележат градивен икономически растеж с всяка изминала година.

Бермудският триъгълник

Хипотезата за съществуването на странно и загадъчно място, аномална зона, между Флорида, Куба и Бермудите, наречено Бермудския триъгълник безусловно съществува, но дали наистина е толкова кръвожадна, както я описват във вестниците и списанията?
След изчезването на 5-те самолета от ВВС САЩ през 1945 г., “като гъби след дъжд” започнали да изникват нови истории с печален край. На бермутолозите не стигали “обичайните” изчезвания, за това в ход били пуснати недомлъвки и лъжи, в резултат на което, към броя на жертвите на триъгълника били включени съдове, потънали по съвсем тривиални причини. Не липсвали и истории, станали извън района на Бермудския триъгълник.
Протоколираните случаи на изчезване на кораби едва ли достигат 10-15 % от това, което жълтата преса е публикувала. Бедата е в това, че да се ориентираш в тези случаи е практически невъзможно, защото това тайнствено “нещо” не оставя свидетели. Затова винаги има спорове по темата “Бермудски триъгълник” – има хора, които сляпо вярват във всяка история, която чуят или прочетат, но има и такива, които търсят доказателства и логика за всяка нова описана случка. Вие, към кои спадате?

Въпреки добрите показатели островите изживяват две сериозни рецесии

Първата е през 1990 г., когато поради стагнация над 2 000 души разбират, че няма да им се подновят договорите за работа и са принудени да напуснат столицата Хамилтън. Другият сериозен срив ги достига след 11 септември 2001 г., когато след терористичните атаки в САЩ бизнесът изпада в паника. Лошите времена са отминали и са само тъмен спомен, към който никой не желае да се връща.
Икономиката на Бермудите е изградена почти изцяло върху международните финансови операции
Това е мястото, което се счита за световен център на застрахователните фирми от всички континенти. Докато финансовият сектор непрекъснато се разширява, то при туризма се наблюдава лек спад през последните години. Бермудите са известен офшорен финансов център с безупречна репутация за независимост на финансовата си система. В доклад на консултантската къща KPMG се казва: Финансовата рамка на Бермудските острови се доближава максимално до международните банкови стандарти като шансовете за пране на пари и укриване на незаконни доходи са сведени до минимум.

Въпреки че атаките на 11-ти септември водят до масово объркване на пазарите, те не са само с негативни последствия. Като положителен се отчита фактът, че след тази дата десетки нови презастрахователни дружества идват на островите и отварят свои клонове и представителства. Така в икономиката на Бермудите се вливат свежи инвестиции, които подпомагат развитието на бизнеса във време, когато икономиките на много други страни претърпяват големи удари. В негативен план тези събития засягат силно туризма на Бермудите, като се отчита много ниска посещаемост на курортите.

На Бермудите има над 12 500 чуждестранни компании повечето от които са с американски и английски произход

Само през 2000 г. международните компании са похарчили 800 млн. евро в Бермудите. Тоталните приходи в края на годината надхвърлят 1, 06 млрд. евро. По данни от същата година международните компании са наели 3 224 коренни жители във фирмите си, а индиректно са се отворили още 9 450 работни места.

След финансовите операции, втори по значение сектор на Бермудите е туризмът. От 1996 г. статистиката показва, че посещаемостта на островите с цел туризъм намалява. През 1997 г. островите са посрещнали 571 000 туристи, като тази цифра намалява с всяка изминала година.
В добрите години този бранш е печелил по 2,4 млн. евро само от такса легла, като
в момента се усеща сериозен спад. Той се отразява и на заетостта на местните хора, ангажирани в туризма (от 5 700 работни места преди 10 години, сега те са под 3 000). Въпреки тези цифри безработицата на островите е под 4 %,
Бермудите са дом и на много емигранти от държави, от които по принцип не се емигрира
Английските емигранти са най-голямата част - над 30 % от всички заселници. Американците са на второ място с 19,9 %, Канадците - 10,5 %, португалци - 13,5 % и др. Независимо от расата, произхода и цвета на кожата тук няма да срещнете социално слаб, беден или изпаднал човек. Приходите от глава на населението средно се изчисляват над 35 000 долара годишно.

Facebook comments