fbpx Бижутата, без които не можем | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бижутата, без които не можем

Дори и най-малкото допълнение към тоалета, прави човека различен

Накитите и украшенията са толкова стари, колкото и света. Бижутата възникват още с появата на първите племена. Но ролята им тогава не била естетическа - те се носели, за да се определи йерархията в племето, за да се почете някой бог, с лечебни цели или като талисман. По-късно хората започват да плавят накити от слонова кост, дърво, метал, сребро, мед и бронз. 3500 години преди новата ера започват да се изработват първите златни бижута. Технологията била да се нагрее златото, след което се разстила на тънка пластина, от която се изрязват различни форми.

2000 години преди Христа, египтяните започват да добавят скъпоценни камъни към бижутата
Така се появяват първите гривни, брошки, диадеми, висящи обици и пръстени с камъни. Те са вярвали, че бижутата притежават магически сили и могат да донесат късмет на всеки, който ги носи.

Римляните са били големи любители на бижутата, най-вече на пръстените. И мъжете, и жените са носели големи златни пръстени, украсени най-често с кехлибар. Колкото по-висок бил техният социален статус, толкова повече пръстени слагали на един и същи пръст.
Древните гърци също носели много бижута. Дизайнът им бил много изящен и елегантен - най-често се срещали златни филиграни, които изобразявали цветя, листа и екзотични животни
В днешни времена бижутата са част от аксесоарите на всяка жена. Злато, сребро, платина, диаманти, брилянти, рубини, кристали или перли - всяка една от нас притежава поне едно красиво бижу. Те придават изящество и завършеност, женственост и стил.

В света има няколко дами, известни с колекциите си от бижута. Разбира се, първенството се държи от кралицата на Великобритания - Елизабет Втора

Нейно Величество разполага със зашеметяваща колекция от бижута. Те се съхраняват в специално помещение, което се намира на 30 метра под Бъкингамския дворец. Там, на площ от 400 кв. м се държат всички лични бижута. Кралските скъпоценности, като короната, скиптъра и другите са изложени на показ в Лондонската кула. Всички останали накити са в специалната стая. Те са оценени на около 60 млн. долара и повечето от тях са получени като подарък. Най-големият скъпоценен камък в колекцията на кралицата е Тимуровият рубин, който е със забележителните 352,50 карата.

Елизабет Тейлър и нейната страст към бижутата

Безспорно най-известният камък в колекцията известната дама е крушовидният диамант Тейлър-Бъртън. Заради големината бил инкрустиран в огърлица, вместо в пръстен, каквото било нейното желание. Този диамант е подарък от най-известния сред съпрузите на Елизабет Тейлър - Ричард Бъртън. По-късно той и подарява и сърцевиден жълт диамант, принадлежал на Мумтаз Махал - кралицата, в чиято чест е построен Тадж Махал.
Холивудската актриса притежава смарагди и изумруди, част от колекцията на Руското кралско семейство. Въпреки че Елизабет Тейлър е отявлена почитателка на скъпоценните камъни, в колекцията и достойно място заема и “La Peregrina” - една от най-големите перли в света, принадлежала някога на испанското кралско семейство.

Жаклин Кенеди Онасис е известна с безупречния си вкус и стил

Това важи и при избора и на бижута. Тя предпочитала големите цветни колиета и гривни от “Van Cleef & Arpel”. Както можете да се досетите колекцията от бижута на бившата Първа дама нараства чувствително след като става жена на Аристотел Онасис. Той подарява на булката бижута на стойност 5 млн. долара и често към букетите цветя, изпращал и ръчно изработени гривни от бижутера Хари Уинстън. Много от ценностите на Жаклин са продадени на търг през годините. Най-известните от тях са годежният пръстен, който и подарява Онасис, и който е продаден за $ 2,6 млн. Също така 47 каратовият диамант, инкрустиран върху пръстен, който Кенеди купува като подарък на жена си, но никога не успява да и го подари...

Марлене Дитрих винаги се е снимала със собствените си бижута

Тя е имала голяма колекция и винаги подходящото за ролята бижу. Не се знае къде са в момента повечето от бижутата на легендарната актриса. Най-известното от тях е рубинената й гривна, оценена от Сотбис на $ 990 000. Една вечер Марлене помагала на приятелка да приготви вечерята. Докато били в кухнята, тя открила, че пръстенът й, с 38 каратов диамант на него, липсва. Всички гости били ангажирани в търсенето му, но така и не го намерили... поне докато не дошло време за десерта и един от нейните приятели не го открил в поднесеното му парче торта.

Ивана Тръмп получи фантастичен годежен пръстен с Кашмирски сапфир, изработка на лондонския бижутер Лорънс Граф. Така всички се убедиха, че новият и съпруг има повече вкус от предишния.

Муна Ал Рашид доскоро е била женена за саудитски милиардер
Освен че обича бижутата, тя ги колекционира и с инвестиционна цел. “За мен бижутата винаги са били една добра инвестиция” - споделя тя. При всяка добре сключена сделка, бившият и съпруг подарявал по едно скъпоценно бижу. Явно успешните сделки са били повече от неуспешните, тъй като нейната колекция от скъпоценности се оценява за над 100 млн. долара!

Бижута за деня, вечерта, сезона и етикета

В България вече също могат да се намерят изключително красиви бижута - на световни марки или български, авторски, които правят притежателя им уникален. Разбира се, за да бъдеш уникален обаче, трябва и умение за да ги носиш. Не върви да сложите на изтъркани дънки, елегантни перли или голям диамантен пръстен. Въпреки че в днешно време всичко може. Но...класиката остава непреходна. Според специалистите, доста от българите вече знаят истинската стойност на бижутата. Въпреки това не може да има еднозначен отговор на този въпрос, защото това се обуславя както от ежедневните занимания, така и от финансовите възможности. Разбира се, не на последно място от изключително значение са възпитанието и навиците на отделната личност.

Какви бижута позволява бизнес етикета?

Въпреки, че вече е много модно да се носят бижута и от неценни метали и други материали, то в бизнеса тези волности са недопустими. Там правилата са строги както към дрехите, обувките и чантите, така и към бижутата.

Какво могат да си позволят мъжете?

За господата са допустими венчална халка, часовник , копчета за ръкавели или игла за вратовръзка. Много оригинални и с особена важност в бизнес средите са значките и пръстените, които указват принадлежност към дадено общество или клуб.

С какво да се съобразяват дамите?

Разбира се, всеки трябва да се съобразява с ежедневието си. За артиста и лекаря нещата, които са подходящи, са различни. Като евъргрийн обаче, могат да се ползват диамантите и перлите - те са винаги на мода – с едно уточнение - тези за през деня са различни от тези за вечерта. Много актуални са черните диаманти в комбинация с черно и розово злато, както и всички останали ярки комбинации. Колкото са по-ярки - толкова по-добре (например рубини, сапфири, аметисти, но разбира се не безразборно). Много актуално също е преливането на много малки камъни плътно подредени един до друг от тъмно към светло, също в комбинация с черно, кафяво или розово злато.