fbpx Българите масово се купуват турска лира, преди отварянето на границите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българите масово се купуват турска лира, преди отварянето на границите

Въпреки все още съществуващите ограничения в свободното пътуване и забавянето на икономиката, интересът към турската лира бележи необичаен ръст при българите и в сравнение с всички останали чуждестранни валути.

Няколкостотин българи са си купили турски лири от началото на месеца, според данни на Tavex. Интересът чувствително се е засилил от средата на април и до момента продължава прогресивно да се увеличава. Още преди официалното отваряне на моловете, нашенците са си поръчвали онлайн, средно между 1000 и 3000 турски лири на човек, съобщиха експертите от компанията.

Вероятно причина за тази тенденция е очакването на скорошно официално отваряне на границите, в съчетание с подновената работа на големите молове в Турция още от 11 май.

Друга вероятна причина е, че отново турската лира поевтиня. В началото на май месец курсът на лирата достигна, а за няколко дни дори се търгуваше по-ниско от рекордните нива от края на 2018-та година. През последната седмица Турция успя да върне позиции и валутата на държавата поскъпна с малко над 3%.

През последните години българите успешно съчетават туризъм с пазаруване в южната ни съседка. Особен интерес имат към най-известните търговски центрове, които се намират в европейската част на Истанбул, като „Каньон” (Kanyon), „Истиние Парк” (Istinye Park), „Зорлу Център” (Zorlu Center), „Форум Истанбул” (Forum Istanbul)  и „Джевахир” (Cevahir). Привлекателни са по-ниските цени, както за бързооборотни стоки, така и за конфекция и техника.