fbpx България е страна-партньор на Startup Camp 2017 в Берлин | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България е страна-партньор на Startup Camp 2017 в Берлин

Министърът на икономиката Теодор Седларски участва в откриването на специализираната международна конференция Startup Camp 2017 в Хумболтовия университет в Берлин, на която за първи  път България е страна-партньор. Участниците в конференцията бяха приветствани от Флорин Ньол - председател на борда на Асоциацията на германските стартъпи, Кристиян Рикетс - държавен секретар по икономика, енергетика и предприемачество в Сената на Берлин и от Фолкер Хофман от Центъра за иновации на Хумболтовия университет.

В словото си пред препълнената зала министър Седларски благодари за възможността да бъдат представени постиженията на българската стартъп общност чрез участието на България като страна-партньор на конференцията и подчерта предимствата на страната ни като привлекателно място за работа и развитие на иновативни бизнеси от таланти от Европа и света. Министърът на икономиката изтъкна още, че страната ни вече е разпознаваема от младежката предприемаческата екосистемата в Европа, която вече успешно развива своите бизнес модели у нас и призова участниците в конференцията да посетят представените на форума български стартъп предприятия.  Като страна-партньор България участва с 26 компании, подкрепени от ИАНМСП, които представят иновативни решения  в образованието, социалните дейности и IT сектора. След откриването на конференцията министър Седларски посети българските стартиращи предприятия, представени на изложението и се запознава на място с техните иновации.
     

Участието на България като страна-партньор на Startup Camp 2017 е следващата стъпка след установения контакт на министър Седларски с Асоциацията на германските стартъпи по време на първото посещение на президента Румен Радев в Берлин. Специализираната международна конференция Startup Camp 2017 е част от едно от най-значимите събития в Европа, което събира на едно място предприемачи, инвеститори, потенциални партньори и студенти. Тази година участват 150 международни лектори и над 1000 международни участника, включително представители на фондове за рисков и частен капитал, стартъп акселератори, бизнес ангели и др.

Проявата се организира от Федералната Асоциация на германските стартъпи (Bundesverband Deutsche Startups e.V.). Нейната мисия е да свързва учредители, стъртъпи и инвеститори за създаване на широка мрежа. Асоциацията има 650 членове, включително стартиращи компании, студентски предприемачи и големи корпорации.