България има най-голям дял на жени ИТ специалисти в ЕС

България има най-голям дял на жени ИТ специалисти в ЕС

Конференцията SHEleader@digital събра над 200 делегати от цяла Европа, които се съгласиха да работят заедно за по-добро представителство на жените в цифровия сектор.

Жените имат силата и капацитета да заемат ключови роли в дигиталния свят, но за да разгърнат пълния си потенциал, са необходими общи стратегически действия. Това е основният извод от първата по рода си международна конференция SHEleader@digital, която се проведе на 12 април в София.
Събитието събра над 200 представители на бизнеса, нестопанския и публичния сектор от петнадесет държави, които се обединиха около виждането, че пълноценното участие на жените в социално-икономическия процес изисква преосмисляне на стереотипите, справедлива оценка на талантите и обща рамка за действие. Конкретна стъпка в тази посока е коалицията Women leaders@digital for Europe, инициирана от Българския център на жените в технологиите (БЦЖТ) по време на събитието. Целта й е да се създаде платформа за партньорство на инициативи, стимулиращи женското предприемачество и участието на повече жени в технологичните и дигитално-базираните индустрии.

Лина Саланаускаите от Европейския институт за равенство на половете (EIGE) представи за първи път пред широка публика данни от изследване, фокусирано върху равенството между половете в дигиталния сектор и баланса между професионалния и личния живот. България има най-голям дял на жени ИТ специалисти в Европейския съюз – 31%, но в същото време в страните членки съществуват големи разлики по този показател, подчерта Саланаускаите.
Данните на института показват още, че на жените им е необходима по-висока квалификация, за да получат работа в ИКТ сектора, отколкото на мъжете. Според Саланаускаите привличането на повече жени към технологичния свят е въпрос не само дигиталните и инженерни умения, но и на мотивацията и в този смисъл усилията трябва да започват на ранен етап в развитието на момичетата, още преди тинейджърска възраст.

Главният продуктов и информационен директор на Financial Times Кейт О’Райърдън представи политиката на FT за постигане на равни възможности на жените и мъжете в бизнеса и създаването на по-приобщаващ подход за подбор на таланти. О’Райърдън обяви и откриването на нов офис на FT в София с фокус върху продуктови и технологични роли.
Мина Димитрова, ръководител на Central Go To Market, EMEA в Google, Мери-Джо Луис - основател на организацията “Жени в киберсигурността”, Румяна Тренчева, изпълнителен директор за Югоизточна Европа на SAP разказаха личните си истории по пътя към успеха и как постигат баланса между личния живот и работата.
Конференцията обърнa специално внимание на финансирането на стартиращи компании, създадени от млади жени. Бяха представени пет бизнес начинания със социална значимост - Любомила Йорданова - Plan A, Магладена Пашова - Food Revolution, Ива Гумнишка - Human in the Loop, Ина Абаджиева - Rosey’s Mark, Олга Минева - EMPROVE.
На SHEleader@digital бяха представени и финалисти от конкурса за млади момичета предприемачи Entrepregirl, който от септември 2018 ще бъде международен.

Facebook коментари