fbpx Китен ще има модерна пречиствателна станция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Китен ще има модерна пречиствателна станция

Община Приморско ще увеличи капацитетът на пречиствателната станция в Китен 4 пъти, за да отговори на бързите темпове, с които се развива община Приморско. Модернизацията ще се осъществи със средства по ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.” след спечелен проект за безвъзмездно финансиране на стойност малко над 42 млн. лв.

Приморско и Китен, като туристически дестинации, имат специфични особености. В момента в двете населени места жителите са 4 822, но през летния сезон населението нараства многократно. Пречиствателната станция, която събира отпадъчните води на Приморско, Международния младежки център и Китен сега е с капацитет за 29 000 жители. Тя е въведена в експлоатация през 1980 г. и реконструирана през 1999 г. Станцията работи без да отстранява биогенните елементи. След реконструкцията през 1999 г. качествата на пречистената вода отговаря на условията за втора категория приемник.

С реализацията на европроекта пречиствателната станция в Китен ще увеличи капацитета си и вече ще може да обслужва до 120 000 жители през туристическия сезон.
Проектът предвижда и инвестиции във водопроводната мрежа на Приморско и Китен, изградена в периода 1930-1978 г. Довеждащите водопроводи и вътрешната водопроводна мрежа в двете селища са изпълнени от етернитови, стоманени и поцинковани тръби. Вътрешната водопроводна мрежа е изградена напълно, а през последните години са извършвани и частични ремонти на водопроводите с полиетиленови тръби, главно със средства на водоснабдителното дружество.

След реконструкцията загубите на вода и на инфилтрацията към канализационната система ще бъде намалена. Инвестицията ще помогне и за осигуряването на необходимите количества питейна вода при поносими икономически параметри.Според условията на договора проектът трябва да бъде изпълнен за 39 месеца.