fbpx Дървото на вещиците в Испания е победител в европейския конкурс за любими дървета | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Дървото на вещиците в Испания е победител в европейския конкурс за любими дървета

Престижната титла „Европейско дърво на годината“ за първи път отива в Испания! С рекордните в цялата история на конкурса 104 264 гласа Хилядолетният дъб в Летина зае първото място. Негов подгласник е Хилядолетният чинар в Куринга, Италия, който беше подкрепен със 78 210 гласа. Екзотичният финалист от далечния европейски Изток тази година – Древният чинар в руската федерална република Дагестан – се класира на трето място с 66 026 гласа.

В конкурса бяха подадени общо 604 544 гласа – два пъти повече от миналата година, – което е знак, че идеята на инициативата набира все по-голяма известност и привърженици, радеещи за опазването на дърветата и нашата връзка с тях. И през 2021-ва поради затруднената обстановка церемонията по награждаване се проведе онлайн. 

„Чудихме се как да изненадаме нашите поддръжници и обществеността, които ще гледат обявяването, и решихме да създадем кратък анимационен филм за тазгодишния конкурс и резултатите от него, надявайки се така да ги разведрим. Искаме нашият конкурс да даде на хората онова, от което най-много се нуждаят в тези дни – едно приятно късче от природата и зелена и радваща картина за тяхното бъдеще.“, сподели Йозеф Яри от сдружение „Партньорство за околна среда“, организатор на конкурса.

Хилядолетният дъб от Испания, който стана „Европейско дърво на годината 2021“, е известен сред местните като Дървото на вещиците. Предание отпраща към отминали времена. Тогава планините Сиера де Гуара били обитавани от вещици, които танцували и празнували около червения дъб. Хиляда години по-късно именно връзката с хората е причината този дъб все още да се извисява в малкото градче Алто Арагон, обитавано от 13 жители. Тайната със сигурност се крие в грижата и присъствието на хората от съседните на Летина села, и в онези вещици.

Българският представител тази година беше Старата черница във Велики Преслав, която вече 450 години радва жителите на града със своята красота и е място за почивка, срещи и празници. Черницата се отличи с двойна победа в българския конкурс „Дърво с корен 2020“ и така стана финалист в международното му издание. В онлайн гласуването, което течеше през целия месец февруари, тя успя да набере над 30 хил. гласа в своя подкрепа, които й отредиха 14-то място в крайното класиране.