fbpx Българки студенти на финалите на Imagine Cup | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българки студенти на финалите на Imagine Cup

Студенти от Техническия университет в София представиха България на световните финали на Imagine Cup в категориите Софтуерен дизайн и Вградени системи. Проектът на отбора Ithink от Техническия университет в София e интерактивно приложение за опазване на здравето на пътниците и за борба с детските болести и запазване здравето на майките чрез предоставяне на информация и съвети за най-често срещаните заплахи.

С отбора "Крали Марко", в който членуват Здравко Георгиев, Камен Аврамов и Цветан Шошков, България за пръв път има участие и в категорията "Вградени системи". Техният проект "Green Monitor" отчита излъчването на вредните емисии на автомобила - данните се изписват на дисплей пред шофьора и той получава съвети как може да намали вредните излъчвания. Цветан Шошков споделя, че Imagine Cup е невероятна възможност за среща с хора, за които технологията е страст. "Новите преживявания са винаги нещо приятно - намираш нови приятели и се състезаваш с много хора." Здравко Георгиев допълва, че финалите на Imagine Cup му дават възможност да се срещне с чудесни хора, които имат уникални идеи и това няма с какво да се сравни.

На световните финали участваха 400 отбора - от тях 68 са в категорията Софтуерен дизайн и 15 отбора във Вградени технологии.

За втора поредна година България има и съдия в международното жури на световните финали - Мартин Кулов, Microsoft Regional Director. Регионалните директори са 130 независими разработчици и архитекти в 50 страни. Тяхната основна цел е да информират потребителските общества за технологиите на Майкрософт и да дадат обратна връзка от разработчиците към Майкрософт.