fbpx Български проект е сред 16-те на финала на The Venture | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български проект е сред 16-те на финала на The Venture

Българската компания за 3D покрития на протези Arthesis е една от 16-те избрана да се състезава за финансиране от фонда от един милион долара, осигурен от Chivas Regal.

След оспорвана надпревара и над 1 000 подадени кандидатури от пет континента, иновативния проект Arthesis, бе включен в списъка с шестнайсетте стартъпи готови да отговорят на социалните и екологичните предизвикателства пред света. Финалистите ще представят своите проекти на финала на The Venture.

Всеки финалист има уникална история, която ги е вдъхновила за тяхната социална идея. Ето какво разказаха момчетата от Arthesis: „Всичко започна като изненада и подарък за приятел, който е фитнес инструктор. Той е с ампутация на единия крак под коляното и винаги е споделял, че не харесва външния си вид. Тогава решихме да измислим начин да му помогнем като използваме 3D принтерите. След един брейнсторминг, няколко несполучливи опита и много вълнение от наша страна първия прототип Arthesis излезе на бял свят! Усмивката и щастието на лицето на нашия приятел ни подейства доста вдъхновяващо и ни даде амбицията да видим подобни усмивки от други хора с протези”.

От 11 май до 14 юни 2015 г. включително, Arthesis ще се съревновават с другите финалисти за вота на публиката и първоначално финансиране от 250 хиляди долара. Можете да подкрепите българския проект, който ще промени ежедневието на хората с протези на https://www.theventure.com/bg/en/finalists/arthesis

Големият финал е на 24 юли 2015 г. в Сан Франциско, където ще бъдат разпределени останалите 750 хиляди долара сред финалистите. Всички 16 проекта ще бъдат представени пред глобално жури. Неговите членове са експертите Сонал Шах – бивш директор на Службата за социални иновации и гражданското участие в Белия дом, Ейдриън Грение – актьор, продуцент и предприемач, Морган Глендениъл – редактор на Fast Company’s Co.Exist и Алекс Рикар – председател и главен изпълнителен директор на Pernod Ricard.

Една седмица преди финала на The Venture, финалистите ще се включат в Accelerator Week в Силициевата долина, където е Центъра за стартиращи бизнеси и ще могат да получат насоки и съвети от влиятелни хора в социалното предприемачество и компании като Google, Duarte и IDEO.