fbpx Български студенти разказват защо избират да останат в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български студенти разказват защо избират да останат в България

 

Близо 1300 български студенти се включиха в конкурса „Твоите 25 причини да избереш България“ и заявиха желанието си да останат и да се развиват у нас. Проектът се организира от водещата консултантска компания PwC България в партньорство с 27 престижни български и международни компании.

Участниците в инициативата са българи на възраст от 18 до 24 г. и се обучават в страната или чужбина. Кандидатите изпращаха есета на тема „Моите 25 причини да избера България“, изразявайки личната си мотивация за успешно развитие тук. Студентите са представители на 127 университета –79 чуждестранни и 48 български. Близо 13% от всички кандидати се обучават в университети в чужбина. Проектът привлече интереса на български студенти от 15 държави – Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Русия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Швеция.

Кариерните области, които се отличаха като най-предпочитани от младежите, са маркетинг и комуникации, здравеопазване и фармация, човешки ресурси, право, одит и бизнес консултиране. Не липсват кандидати, които се интересуват от по-творчески сфери като дизайн, изкуство, писане и литература.

„Изключително сме щастливи от големия интерес, който конкурсът предизвика както сред българските студенти, така и сред представителите на бизнеса у нас. Всички имаме отговорност към това да подпомогнем младите таланти и да им осигурим перспективи за успешно развитие. Горди сме, че толкова много студенти мечтаят да градят кариера в собствената си страна и вярват, че промяната зависи от тях“, сподели Божидар Нейчев, управляващ съдружник, PwC България.

В момента се провежда вторият етап на конкурса – персонални интервюта със селектираните кандидати. На 1-ви март на специална церемония ще бъдат обявени и победителите - 25 студенти, които ще получат по 6000 лв. стипендия, стаж в престижна компания и менторство от доказани бизнес лидери.