fbpx Българските фирми с по-малки обороти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българските фирми с по-малки обороти

За шеста поредна година международният кредитен застраховател Кофас представя класацията си на най-големите 500 компании в Централна и Източна Европа – Кофас ЦИЕ Топ 500. В нея страната ни е представена с 13 компании, докато в миналогодишното издание те са били 14.  

По повод представянето на класацията Милена Виденова, управител на Кофас за България, отбелязва: „На фона на сравнително стабилните обороти на 500-те компании в класацията, българските се представят по-слабо, което влияе и на позициите им. Като брой те вече са 13, докато преди две години са били 16, и всички те, освен новопостъпилите, отбелязват спад спрямо миналата година. На най-предно място остава Лукойл Нефтохим Бургас, макар и вече на 22-ра позиция, а Аурубис България почти запазва статуквото, въпреки ръста в оборота си. Единствено ОМВ България АД запазва позицията си непроменена, като има лек ръст в оборота от 3,1% и най-значителният ръст на нетната печалба от 409.5% ”.

Полша отново е страната на по-голяма част от най-добрите играчи в Централна и Източна Европа, но първенството определено не е убедително. Общо 148 компании от там са представени в класацията – с 23 по-малко от 2012 г. Тази негативна промяна отразява забавянето в растежа на БВП в страната през 2013 г. (1.6%), който вече е намалял от 4,5% през 2011 г. до 1,9% през 2012 г.

Украйна изгони Унгария от второто място, това е нейния път към по-високата част на стълбицата. 90-те украински компании генерират оборот от 101 милиарда евро, с което отбелязаха най-високата стойност досега в класацията. Повечето новопоявили се с изключително висок ръст на оборота са именно от тази страна. Заедно с това, много от добре познатите от предишни класации компании отчитат огромен спад в оборота и губят позиции. Само седем от тях се преместват нагоре.

Унгария отново е в светлините на прожекторите. Общо 62 компании от страната са представени в Кофас ЦИЕ Топ 500, което е с четири по-малко от 2012 г. След пет последователни тримесечия на рецесия и с инвестиции, оставащи в отрицателните стойности от началото на 2009 г., бизнес доверието в унгарските компании най-накрая се възстанови. През втората половина на 2013 г. БВП нарасна с 1.1%. Основен фактор за растежа е външното търсене. Този положителен подем се отразява и на ръста в оборота на водещите унгарски фирми (с 1,2%).