fbpx БТПП представи класацията ТОП 100 Фирми | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

БТПП представи класацията ТОП 100 Фирми

БТПП представи класацията ТОП 100 Фирми

17-то поредно издание на класацията „ТОП 100” на БТПП бе представено от председателя на БТПП Цветан Симеонов. Класацията представя фирмите с най-добри постижения за 2014 година в 5 категории и е направена сред общо 6 245 фирми, които произвеждат 81,53% от БВП на страната за 2014 г. Методологията на „ТОП 100” включва класиране на базата на обективни данни от годишните финансови отчети на компаниите.
 
В първата категория от класацията, представяща 100-те фирми с най-голям ръст в бизнеса, средното увеличение на приходите от продажби през 2014 година е 174% (в сравнение с 2013 година). 
 
При класацията по най-голяма печалба спрямо вложените собствени средства (възвръщаемост на капитала) 63% са класираните са фирми, ангажирани с търговска дейност и услуги. Делът на индустрията е 20%, а от нея машиностроенето е с най-много представители. Традиционно добрите резултати на този бранш се дължат на експортната му ориентираност.
В класирането по най-голяма печалба на получените приходи от продажби, резултатите на първите 100 фирми показват, че от всеки 100 лв. приходи средната печалба е 38 лв.  Отново секторите „Търговия” и „Услуги” са с най-много представители сред класираните в първата стотица. 
 
Класацията по ръст на печалбата показва, че най-големи скокове в печалбата през 2014 г. спрямо предходната й са успели да постигнат предприятията от индустриалния сектор. Сред първите 50 попадат фирми от производството на машини и оборудване, хранително-вкусовата промишленост и производството на текстил и облекло. 
В секторно отношение мнозинството фирми от различните категории в „ТОП 100” са от сферата на търговията (35%) и промишлеността (23%). Преобладаващи сред класираните от индустрията са фирми от машиностроенето, производството на храни, текстилната индустрия и производството на химични продукти. 
 
Строителството е с 13% дял в „ТОП 100”, като за поредна година присъствието на брашна е свързано най-вече с изпълняваните публични проекти. Като цяло нарастването на строителната продукция у нас изостава в сравнение с ЕС, а темповете не могат да достигнат от нивата от преди 2009 година.
Едва 1% са класираните фирми са от сферата на туризма, като спрямо миналогодишната класация се отчита спад - тогава компаниите от сектора формираха 2% от всички класирани.