fbpx Цените на имотите постепенно се качват | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Цените на имотите постепенно се качват

С над 20% се покачи броят на сделките за жилища в София през 2015 г. спрямо предходната 2014 г. Също толкова беше промяната на годишна база и преди 12 месеца. Според анализа на АДРЕС Недвижими имоти постоянното повишаване на активността в столицата през последните две години тепърва ще донесе редица съществени за пазара и участниците промени, на някои от които вече ставаме свидетели.

„Активността логично донесе на пазара оптимизъм, а на инвеститорите – смелост. През 2015 година бе планирано строителството на хиляди жилищни единици с две отличителни характеристики – мащабност и лукс”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

По думите му, новите големи проекти са опит за отговор на потребителското търсене, което, в резултат на изгодните пазарни условия, се насочи към по-високия сегмент. „По всяка вероятност част от тези проекти ще се реализират успешно – тези, чиито инвеститори са опитни и предлагат високо качество. Да, 2015 г. беше стабилна и изключително добра за пазара. Но рано или късно той ще достигне равновесната си точка и непремерените рискове могат да имат негативни последствия. Активният пазар неминуемо привлича и непрофесионални предприемачи. Купувачите трябва да разберат това навреме и да взимат информирани решения”, казва още Павлов.

Активността ще нарасне с още 10% в рамките на 2016 година, прогнозират от компанията. Допълнителен ръст ще има и в цените, които през изминалите 12 месеца се покачиха с около 10% в София и с 5% във Варна.

Според АДРЕС покачването на цените ще продължи и през 2016 година, особено за по-качествените имоти – тенденция, която купувачите трябва да имат предвид.

Предпочитанията за квартал в столицата стават все по-устойчиви. Трите най-желани района остават без промяна за последната година. Младост и центърът са абсолютен фаворит, а се открояват и източните райони на столицата – Изток и Изгрев, които са известни като дипломатически квартали.