fbpx Цените на земеделските продукти растат и в ЕС | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Цените на земеделските продукти растат и в ЕС

Според данни от Министерство на земеделието повечето земеделски цени в Европейския съюз растат в продължение на много месеци, а през февруари 2011 г. цената на телешкото дори премина най-високите нива, достигнати през периода 2007/2009 (+5%).

Цените в ЕС на земеделски стоки са се увеличили още повече през февруари 2011 г. в сравнение с предходния месец (с изключение на сиренето, чиито цени са намалели с 1% и ечемика, чиито цени поддържат същото ниво): мека пшеница (+6%), твърда пшеница (+8%), царевица (+4%), обезмаслено мляко на прах (SMP) (+8%), масло (+5%), телешко (+1%), свинско (+6%) и пилешко (+5).

За всички продукти, ценовите нива от февруари 2011 г.са били над нивата наблюдавани преди една година (мека пшеница (+106%), твърда пшеница (+82%), царевица (+69%), ечемик (+96%), обезмаслено мляко на прах (+25%), масло (+31%), сирене (Eдам) (+17%), телешко (+7%), свинско (+6%) и пилешко месо (+18%).

През февруари 2011 г., в сравнение с предходния месец, инфлацията при цените на храни (+0.6%) надвишава нивото на цялостната инфлация (+0.4%).

С изключение на "Риба и морски храни" (-0.4%), всички други отчитани категории отбелязаха още увеличение на цените през февруари 2011 г. в сравнение с предходния месец, като "плодове" (+2.2%) и "зеленчуци" (+1.7%) са категориите с най-голям темп на увеличение.

В сравнение с преди една година, цените на потребителски стоки показват по-високи нива, особено забележимо при категориите "плодове" (+8.5%), "зеленчуци" (+5.5%) и "масла и мазнини" (+4.5%), (виж Таблици 3 и 4).

Цените на храните през февруари 2011 г. са били с 6.2% по-високи в сравнение с февруари 2008 г., с 3.2% по-високи от преди една година и 0.6% по-високи в сравнение с преди един месец. Годишните и месечни темпове на цялостната инфлация са в размер на +2.8% и 0.4%, съответно, докато годишният темп на промяна на инфлацията при цените на храни е в размер на +3.2% и +0.6%.

По отношение на ценообразуването при продажбите на дребно, трябва да се има предвид, че развитието на цените на не-земеделските съставки на цената (труд, капиталови разходи и такива за енергия, разлики при веригите за разпространение) имат много по-голяма тежест при инфлацията на цените на храните отколкото промените в цените на необработените земеделски съставки. Данните са от различни източници, сред които Евростат, Европейската комисия и др.