fbpx „Червен светофар” да предупреждава за вредни храни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

„Червен светофар” да предупреждава за вредни храни

Производителите на храни в България да изписват върху етикетите съдържанието на мазнини, наситени мазнини, сол и захар на „принципа на светофара”. Това призовава Асоциация „Активни потребители”. Ако съответната съставка е в ниско количество (спрямо дневните нужди на човешкия организъм от нея), да е оцветена в зелено. Средното съдържание да се отбелязва в жълто или оранжево, а високото – в червено. Във Великобритания това етикетиране вече е въведено и помага на потребителите да се ориентират по-добре с какво се хранят.

Според доклад на Потребителския интернационал наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в световна епидемия. Подрастващите масово предпочитат нездравословните храни. По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2005 г. 1,6 милиарда възрастни по света са били с наднормено тегло. Очаква се през 2015 г. техният брой да нарасне до 2,3 милиарда. За същото време броят на затлъстелите възрастни ще нарасне от 400 милиона до 700 милиона човека.

По данни на Министерството на здравеопазването 60% от българите над 18-годишна възраст са със свръх тегло, а 20% от тях са със затлъстяване. Средно 20% от децата между 7-18 години са с наднормено тегло, а 1/4 от тях са със затлъстяване.