fbpx Чистотата на морската вода отговаря на изискваниията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Чистотата на морската вода отговаря на изискваниията

Във връзка с обилните валежи през месеците май и юни и появилите се информации относно състоянието на водата за къпане по северното черноморско крайбрежие, Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) заявяват, че от проведения мониторинг на всичките 23 зони за къпане, разположени на варненското черноморско крайбрежие, Златни пясъци, Св.  „Константин и Елена“, „Слънчев ден“, „Ривиера“ и т.н., взетите проби морска вода отговарят на изискванията. Единствено в пробата морска вода от вътрешната градска зона за къпане „Офицерски плаж“- Варна се установиха изменени микробиологични показатели, което е отразено и в доклада на РЗИ-Варна от 4.7. 2014 г.

Компетентните български институции осъществяват постоянен текущ контрол, като на 7 и 8 юли ще бъдат извършени допълнителен планиран мониторинг и изследване на морските води от РЗИ-Варна.

От началото на този сезон на северното българско крайбрежие работи с пълен капацитет новоизградената пречиствателна станция „Златни пясъци“ с дълбоководно заустване на пречистваните води, отговаряща на всички европейски критерии за чистота и сигурност и финансирана с европейски средства.

Обръща се внимание също така, че появилите се в разгара на туристическия сезон частни мнения за състоянието на морската вода не представляват официалните компетентни институции в Република България. Както бе посочено, съгласно резултатите от проведения мониторинг, налице не е замърсяване по Българското Черноморие, което би могло да застраши здравето на туристите.

Напълно безпочвени са препоръките от частен характер туристите, почиващи на Черно море, да се имунизират срещу хепатит „А“ и МЗ на България не е разглеждало изобщо подобна хипотеза. Обратното би означавало всички страни, граничещи с Черно море, да вземат подобни мерки за своите туристи, какъвто факт не ни е известен и би бил далеч от сериозните научни доводи и съществуващи практики.

Двете ведомства уверяват туристите, почиващи по Българското Черноморие, че няма никакъв риск за тяхната почивка,а чистотата и състоянието на морската вода са обект на постоянен анализ и контрол.