fbpx Чужди купувачи търсят индустриални площи у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Чужди купувачи търсят индустриални площи у нас

Все по-нарастващ интерес за покупка на индустриални имоти в България регистрира през последните месеци консултантската компания за бизнес имоти Forto. Запитванията са за придобиване на доходоносни активи – логистични и производствени сгради, изградени по съвременни стандарти и отдадени под наем с дългосрочни договори. Потенциалните купувачи обаче проявяват интерес и към сделки със собственици с опция да продадат площите си, оставайки в тях под наем (sales and leaseback).

Търсенето е свързано с устойчивото развитие на този сегмент от пазара на имоти и потенциала за ръст в близките години, но липсата на готов инвестиционен продукт е пречка за подобни сделки.   

Данните от пазарния доклад на компанията за третото тримесечие на 2017 г. също показват подобряваща се среда за инвестиции и развитие на проекти в областта на индустриалните имоти. Делът на свободните площи в първокласния сегмент в София продължава да намалява и вече е под 1%, търсенето на парцели и площи под наем е високо, а наемните нива са стабилни около €4.5/кв. м за имоти до 10 000 кв. м.
Слабото предлагане стимулира строителството на нови складови и производствени площи, като към третото тримесечие техният обем надхвърля 190 000 кв. м. В това число влизат както строителството на голям логистичен център на JYSK в Божурище, така и редица по-малки складови и производствени бази. Много от тях са разширения на вече съществуващи площи.

Ключови за успеха всеки нов индустриални проект са два фактора – добрата инфраструктура и наличието на работна ръка в района. Първият от тях включва не само достъп до международни и вътрешни транспортни коридори, но и функционално използване на площта без излишно застрояване, както и обезпеченост с ток, вода и газ на сградите и парцелите в проекта. Работната ръка от своя страна става все по-критичен фактор при избора на локация и една от причините много инвеститори вече да гледат към Северна България.