fbpx Чуждо списание номинира най-добрата банка в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Чуждо списание номинира най-добрата банка в България

Чуждо списание номинира най-добрата банка в България

УниКредит Булбанк получи приза „Банка на годината 2012“ в България от международното списание The Banker, част от групата на Financial Times. Най-престижната награда в банковия сектор беше връчена вчера вечерта на главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян и на главния оперативен директор на банката Андреа Казини на официална церемония в Лондон.

Българската банка повтори успеха си от 2011 г., въпреки че европейската икономика продължи да се влошава, отбелязва списание The Banker. УниКредит Булбанк подобрява основните си показатели и се представя по-добре от пазара като цяло. Възвръщаемостта на собствения капитал на банката е нараснала до 12% при 9.3% през 2010 г. Нетната печалба на най-голямата българска банка се е увеличила с 42.7% през 2011 г., а година по-рано ръстът е бил 18.5%, посочват още в мотивите си от финансовото издание. Към 30 септември 2012 г. печалбата на УниКредит Булбанк достига дял от 30.7% от печалбата на банковия сектор в България. Нетната печалба на банката възлиза на 154.6 млн. лв.

През изминалата година УниКредит Булбанк затвърди лидерската си позиция на пазара по размер на активи, депозити, кредити и корпоративно и инвестиционно банкиране.
На годишните си награди през тази година списание The Banker определи най-добрата банка в 149 страни и връчи 5 регионални приза. От класацията обаче бяха изключени Гърция и Кипър заради проблемите и негативните ефекти най-вече с гръцкия дълг. Исландия и Ирладния също все още не участват в престижния конкурс.

facebook коментари