fbpx Даренията през 2015 г. са почти един милион лева | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Даренията през 2015 г. са почти един милион лева

Даренията през 2015 г. са почти един милион лева

Близо 1 млн. лева са DMS даренията през 2015 г. Това отчетоха Български дарителски форум  и  Фондация „Помощ за благотворителността в България“.

Доверието в Единния дарителски номер 17 777 (DMS) всяка година нараства, а с него и сумите, които даряваме за благотворителни каузи.

През изминалата година дарителските кампании са били 165 – от тях кампаниите на физически лица са 76, на организации – 74, на институции и други организации - 15. Приключилите кампании са 54.

От 2015 г. DMS предлага нови възможности за дарения – чрез смс абонамент, а също и чрез Epay и постерминал. Чрез смс през 2015 са дарени 889 046,78 лв, а онлайн даренията са 99 766 лв.

Традиционно кампаниите на индивидуални лица получават по-голяма подкрепа в сравнение с каузите на организации и институции - 59% от всички смс-и са за тях.

Най-много се дарява за лечение на деца и възрастни със здравословни проблеми.

Статистиката показва, че организациите успяват да привличат повече дарения от смс абонаменти спрямо кампаниите на физически лица – те имат 59% дял от общия брой абонаменти от 2 лв. и 74% дял от общия брой абонаменти от 5 лв. – това е една възможност за организациите да печелят макар и с малки суми, но редовна подкрепа от индивидуални дарители.

Хората демонстрират доверие в платформата, като даряват все по-големи суми през новите канали – очертава се трайна тенденция през онлайн каналите да идват все по-големи дарения, като най-малката дарявана сума е 5 лв., но преобладават дарени суми между 20 и 50 лв. Неколкократно онлайн бяха дарени суми в размер от 1 000 до 10 000 лв. Най-големите дарения са направени с банкова карта през виртуалния ПОС терминал.

Дарителите и бенефициентите могат да следят в реално време какви средства успява да привлече всяка от кампаниите и това повишава доверието в системата и нейната прозрачност.

„За тези години ДМС се превърна в знак за доверие - каза Елица Баракова, изпълнителен директор на ФПББ. - Нашите наблюдения са, че дори когато кампаниите имат свой сайт и дарителска сметка, хората проверяват дали ги има в сайта на ДМС (dmsbg.com). За тях това означава, че са минали сериозна проверка и че може да им се вярва.“

На въпроса как ще се отразят последните събития във Фонда за лечение на деца върху дарителството в България, Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, отговори: „Очакваме главоломно увеличаване на кампаниите за лечение на деца. Това ни връща десет години назад, когато за лечението на децата се грижеше не държавата, а дарителите“.

 

Facebook коментари