fbpx Дефиле на Мавруда Вила Винифера произвежда уникално вино Розе от сорта мавруд | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дефиле на Мавруда Вила Винифера произвежда уникално вино Розе от сорта мавруд

Дефиле на Мавруда Вила Винифера произвежда уникално вино Розе от сорта мавруд

етикети

Били ли сте на “Дефиле на мавруда”? Сигурно не, но може би си представяте, че става въпрос за вина, които се леят и които представят онзи сорт, несъществуващ никъде на друго място по света, освен в България. Това е МАВРУД. През април Вила Винифера, една от най-елитните винарски изби, известна със специалните си селекции организира т.нар. Дефиле на Мавруда. С гордост собственичката Росица Кючукова представи пред специалисти и почитатели на виното различни реколти вина от прословутия сорт. И нещо уникално - през 2004 г. за първи път специалистите от винарната произведждат розе от мавруд. През миналата година френски сомилиер, опитал розе възкликва - “Това е виното на годината!” И наистина, не е нужно да сте големи специалисти, за да осъзнаете, че розето на Вила Винифера има изключителни качества...Наситения цвят, мекия вкус, ароматите на горска череша примесени със смачкан лозов лист буквално омагьосват. “Ние произвеждаме нашето вино по класическа стара технология. Гроздето ферментира в дървени съдове и виното се докосва само до дърво. Така вкуса става наистина уникален”, казва Росица Кючукова.

Всеки е добре дошъл, за да опита вкусни ястия и ароматни вина. Предстои изграждане на апартаменти за гостите, които посещават винарната


България има шанса да настъпва на световните пазари именно с Мавруда. В следващите години специалистите прогнозират суши. Те ще доведат до проблеми във винопроизводството в южните държави, като Чили и Аржентина, които в момента са много мoдни. И може би това ще е момента ние да пробием пък на южните пазари. Защото мавруда иска слънце. Най-добрите реколти стават тогава, когато слънцето грее до края на октомври. Гроздето се бере ноември, когато е достигнало технологична зрялост - баланс между захарност и киселини.
Сомелиерите са категорични, че днес е модата на меките, топли вина. А розето е иммено такъв вид. Това e “вино за дъвчене”, което се консумира много добре с храна. Виното е средство за общуване, то носи характера на хората, които го произвеждат, носи вкуса на земята, където е расло гроздето. Затова във Вила Винифера ви канят за да ви покажат, част от техния живот, част от магията на виното.