Дерматологията се оформя като елитна специалност

етикети: 

Дерматологията е насочена не само към лечение на кожните болести, но включва козметични и естетични подспециалности. Те имат неизчерпаеми възможности за повлияване на процесите, свързани със стареенето на кожата чрез нови високотехнологични методи и медикаменти. Доц. Мария Балабанова е всепризнат специалист-дерматолог. Тя разказва за спецификата на тази професия и за новостите в този вид медицина.

Доц. Балабанова, съществува ли екипна работа между козметици и дерматолози в България?
- Задължителна е екипната работа между дерматолози и козметици. В момента съществува неофициална логистична връзка, която трябва да бъде регламентирана, и за която се налага целенасочена съвместна подготовка и работа. В работата на дерматолога винаги има ниша, която трябва да бъде запълнена от уменията на козметиците, като например подготовка или продължение на дадена терапия или процедура. Разбира се, проблем би било, ако козметиците превишават правата си и действат извън обсега на техните знания и квалификация. В момента не съществува начин за контрол и наблюдение на работата им, а би било добре това да се осъществява от комисия, включваща дерматолог.

Какви са предимствата на професията “дерматолог” в по-развитите страни?
- В по-развитите страни тази специалност, като че ли е запазена за местните лекари и е много трудно достъпна за лекари от други страни. В САЩ елитните дерматолози практикуват предимно по крайбрежните райони с по-висок стандарт и е немислимо за чужденец да работи тази специалност.

Какъв съвет ще дадете на българските бизнес дами, относно външния им вид?
- За съжаление в нашата страна все още има, разбира се, донякъде основателен страх, от пред-приемане на процедури и включване в програми за запазване на младата кожа. Като че ли дамите са по-склонни да влагат средства в облеклото си, отколкото в процедури и противостареещи програми. Вероятно причините са липса на достатъчна информация и доверие към лекаря, надценяване на очаквания резултат от лечението, недооценяване на съвременните възможности, страх и т.н.
Най-елегантният начин за спиране процеса на стареене на кожата е чрез методите на козметичната дерматология. Не подценявам в никакъв случай пластичната хирургия, но тя идва на
по-късен етап.

Какво дава самочувствието на една жена?
- Самочувствието е комплекс от усещането ни за живота и начина, по който възприемаме себе си, както и отношението на другите към нас. Самочувствието е свързано с интелекта, както и от ясната преценка за това, което е най-добро за нас и външния ни вид. Това определено не е облеклото. Разбира се, то е елемент от стила ни, но няма по-приятно и важно нещо от младежки свежа, поддържана кожа и коса.

Поддържането на добър външен вид винаги ли е свързано с големи разходи?
- В днешно време грижите за външния вид са свързани със значителни разходи поради създаването на скъпи технологии като лазерите например, както и медикаменти и козметика от висок клас, съчетаващи няколко функции като подхранващи, защитни, оптически, камуфлажни и т.н. За радост разполагам с кредитна карта Diners Club International First Lady, с която мога безпроблемно да покривам тези разходи.

За какво най-често използвате картата си “First Lady”?
Червената “Diners Club International First Lady”, предоставена ми от Дайнърс клуб България и ПИБ е удоволствие за мен, използвам я при непланирани разходи. Също така да я ползвам най-вече при пътуване в чужбина, пазаруване в бутици и плащане в хотел. Все повече са магазините, ресторантите и козметичните студия в България, в които може да се плаща с дамските карти. А в много от тях се предлагат специални отстъпки, когато плащам с First Lady.

Facebook comments