fbpx До 2015 г. ще се нанесат първите компании в „София тех парк” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

До 2015 г. ще се нанесат първите компании в „София тех парк”

Президентът Плевнелиев, министрите на отбраната Аню Ангелов и на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев посетиха терена, на който се предвижда да бъде изграден София тех парк. Преди няколко седмици беше регистрирана и компанията „София тех парк” с капитал от 3 млн. лева, която ще управлява проекта.
Общата площ на парка е 270 дка, собственост на Министерството на отбраната. Теренът ще бъде предоставен на МИЕТ срещу 5 млн. лв. 

Бъдещият технологичен парк в София ще се намира до бул. „Цариградско шосе“ на мястото на днешните военни поделения на 4-ти километър. Първата фаза на проекта, която се финансира с 50 млн. евро по ОП „Конкурентоспособност“, включва подготовка на терена и инфраструктурата, строителство, провеждане на конкурси и закупуване на оборудване.
До края на 2015 г. се очаква да има функционираща част от „София тех парк“, която да приюти първите компании, лаборатории, интерактивен музей и др. „Целта ни е да изградим среда, която да привлича новатори, учени, студенти и бизнес и ще стимулира обмена между тях и ще популяризира иновациите пред широката публика”, добави Панайотова.