fbpx До 800 квтч през зимата битовите потребителите да плащат по регулярни цени | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

До 800 квтч през зимата битовите потребителите да плащат по регулярни цени

Искаме регулираният пазар на електричество да продължи максимално дълго. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Росен Христов, който представи мерки за справяне с предизвикателствата, предизвикани от високите енергийни цени. Той подчерта, че все още се правят различни симулации и изчисления за средното потребление на битовите потребители през различните месеци, като крайната цел е разходите за отопление, независимо от вида енергия, да бъдат приблизително еднакви.

Министерството на енергетиката ще предложи битовите потребители да заплащат използваната от тях електроенергия по регулирани цени в рамките на 800 квтч месечна консумация. Над това количество електроенергията да се заплаща по пазарни цени.

По думите на министър Христов, планът е новите две тарифи да започнат да действат от 1 януари 2023 г. Прагът от 800 квтч ще важи за зимния сезон, а за останалите месеци той ще бъде 300 квтч. Тези стойности покриват нормалното месечно потребление на над 90% от домакинствата. По-скоро целта е да бъде въведена справедливост и потребителите, които отопляват басейни и сауни, да не бъдат приравнявани към клиентите, които имат нужда от защитени по-ниски цени, стана ясно от думите на енергийния министър.

При компенсирането на бизнеса ще бъде въведен диференциран подход, като в по-голяма степен ще бъдат компенсирани компаниите, които са въвели енергоспестяващи мерки и са намалили потреблението си в пиковите часове.

Изцяло в синхрон с Регламента на ЕС за справяне с високите енергийни цени, приет на 6 октомври 2022 г., е и следващото предложение на служебното правителство – занапред всички участници на енергийния пазар, а не само държавните дружества, да правят вноски във фонда „Сигурност на електроенергийната система“. Тази мярка ще действа от 1 декември до 30 юни 2023 г., поясни енергийният министър. Това е временно решение, породено от необходимостта за справяне с кризата, предизвикана от външни за България фактори.

Министър Христов коментира и темата с доставката на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. По думите му с решение на предишното правителство са били блокирани възможностите за диверсификация, пазарни принципи и прозрачност, като акцентът е бил само върху една компания. Нещо повече – дори и тя не е имало как да осигури гориво, тъй като все още няма лиценз за това. Той обясни, че в рамките на БЕХ вече е създадена работна група, която се занимава с всички въпроси. В нея участват български и признати международни експерти, за да се осигури най-високо ниво на експертиза, прозрачност и безпристрастност.