fbpx Един от отборите на фонда Eleven спечели награда в световно състезание | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Един от отборите на фонда Eleven спечели награда в световно състезание

Румънският отбор Gameleon, финансиран от българската комапания Eleven, спечели първа награда на Intel Global Challenge в UC Berkeley. Те разработиха cloud-базирана платформа за създаване, и игра на Web игри. Глобаленият конкурс за бизнес план насърчава студентите предприемачи да се справят с някои от най-належащите световни проблеми чрез компютърни технологии. Конкурсът дава уникално предприемаческо преживяване, като дава на отборите достъп до топ предприемачи и инвеститори в Силициевата долина.

Другите победители с първи награди бяха Karmashop от Мексико, които създадоха crowd-funding платформа, позволяваща на потребителите да персонализират начина за получаване на дарения; и Tensive от Италия, които изобретиха биоматериали за имплантиране за реконструкция на кости и тъкани.
Intel Foundation присъди общо $ 100 000 в парични награди, включително $ 50,000 за голямата награда и три награди по $ 10 хиляди за отборите, заели първо място в следните категории: Интернет, мобилни компютри и софтуер; компютърни технологии за социални иновации; хардуер и изчислителна мощност. В допълнение бяха представени още и четири специални награди по $ 5,000.

Mobile Monitoring Station, отбор от студенти-предприемачи от Чили спечелиха голямата награда и приз от $50,000.Те създават набор от преносими сензори, които събират биомедицински данни от индустриални работници, като например сърдечен пулс, в реално време. Сензорите, които се прилагат директно към дрехите на работниците, предават ценна биомедицинска информация към устройства като смартфони, които след това могат да изпратят данните към облака. Решението ще се предлага като услуга, която предоставя на индустриалните обекти хардуер и софтуер срещу месечна такса брой работници. Отборът-победител, воден от липсата на съществуващи данни за рисковете за здравето на работниците в индустрията, очаква сензорите да доведат до значително намаляване на опасностите за здравето в тази индустрия.