ЕК няма да забрани влагането на розово или лавандулово масло в козметичните продукти

ЕК няма да забрани влагането на розово или лавандулово масло в козметичните продукти

Европейската комисия няма да предприема законодателна инициатива, която да ограничи влагането на розово или лавандулово масло в козметичните продукти. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който е получил това уверение, от комисаря по здравеопазването Тонио Борг в Брюксел.

Няма да има проблеми с производството, а по отношение на това дали да се увеличи добивът, всичко е въпрос на търсене и на пазар, уточни министърът.

По отношение на лавандуловото масло българските производители са лидери на пазара вече втора година, а в производството на рози – от столетия. България е световен лидер в производството и на розово, и на лавандулово масло. Розата е символ на България, тя е и наше лого. Това е въпрос и на национално самочувствие, каза министърът.

„Фактът, че в последните една-две години цените са рекордно високи – един килограм розово масло струва над 6 000 евро. Може би и икономическата криза се отразява, но като естествен и натурален продукт, като незаменим аромат, въпреки натиска на синтетиката, която го имитира, розовото масло ще го има и за в бъдеще”, уточни още той.

Facebook коментари